Ново решение за хронична болка

Невропатичната болка е хронично заболяване, засягащо 7-10% от населението във Франция и за което няма ефективно лечение. Изследователи от Института за невронни науки в Монпелие (INSERM / Université de Montpellier) и Лабораторията за терапевтични иновации (CNRS / Université de Strasbourg) откриха механизма зад появата и продължаването на болката. Въз основа на тяхното откритие се развива иновативно лечение, което при животните дава непосредствен, стабилен и дълготраен терапевтичен ефект върху симптомите на болката. Това проучване се появява на 12 март 2018 г. в Nature Communications.

Френските изследователи току-що разкриха неочакваната роля на молекулата FLT3 в хроничната болка, известна с ролята си в различни кръвни функции и произведена от хемопоетичните стволови клетки, които генерират всички кръвни клетки. Невропатичната болка се причинява от лезия в периферните нерви поради заболявания като диабет, рак или херпес зостер или при травма, свързана с авария или операция.

В това проучване изследователите показаха, че имунните клетки в кръвта, които наводняват нервите на мястото на лезията, синтезират и освобождават друга молекула FL, която се свързва и активира FLT3, предизвиквайки верижна реакция в сензорната система, причинявайки болка. Беше разкрито, че FLT3 индуцира и поддържа болка, като действа далеч нагоре по другите компоненти на сетивната система, които са известни с това, че причиняват хронична болка (известна като "хроникиране").

След като откриха ролята на FLT3, изследователите създадоха анти-FLT3 молекула (BDT001), насочена към мястото на свързване на FL, като използваха подробен компютърен анализ на три милиона възможни конфигурации. Тази молекула блокира връзката между FL и FLT3, предотвратявайки веригата от събития, която води до хронична болка. Когато се прилагат на животните, BDT001 след три часа намалява симптомите на типична невропатична болка, като хипералгезия, повишена чувствителност към болка, както и алодиния, болка, причинена от стимули, които обикновено не предизвикват болка, с ефекти, продължаващи 48 часа след единична доза.

Невропатичната болка, която засяга приблизително 4 милиона души във Франция, е инвалидизираща болест със значителни социални разходи. Текущите форми на лечение, които се основават предимно на нелекувани употреби на лекарства като антидепресанти и антиепилептици, са неефективни: по-малко от 50% от пациентите получават значително намаляване на болката. Освен това, такива лечения могат да причинят важни странични ефекти. Иновационните терапии, основани на това изследване, се разработват от Biodol Therapeutics, стартираща фирма, която в резултат може да проектира първата специфична терапия срещу невропатична болка и в дългосрочен план да предостави облекчение на много хора.

Източник: ScienceDaily

Маркирана като лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»