В София ще приемат до 5 деца с хронични заболявания в яслени групи (видео)

децаОт септември 2018 г. на територията на София ще се приемат до пет деца с хронични заболявания и три деца със специални потребности в яслените групи. Това засяга 24 самостоятелни ясли в столицата, съобщават от БНТ. В групите им няма да се обучават и отглеждат деца със специфични образователни потребности. Решението беше взето от общинския съвет в Столичната община по време на гласуване на Доклад за Правила за приемане на деца в общинските самостоятелни ясли.

Предстои уеднаквяване на правилата за кандидатстване на деца с хронични заболявания и със специфични потребности в 24 самостоятелни ясли в София. Вече всички деца ще кандидатстват през Информационната система за обслужване на детските заведения на Столичната община. Целта е да бъде внесена прозрачност при класирането в яслите. До момента децата с хронични заболявания и тези със специфични нужди кандидатстваха с документи на място в детските градини.
"Не може да се рискува качеството за сметка на бройката, т.е. ако искаме тези деца, които реално имат нужда да бъдат добре подкрепени и да получат ресурсната подкрепа. То беше необходимо бройката да бъде намалена, за да може, когато има едно или две или до три деца в една група със специални потребности и до 5 деца с хронични заболявания, те да получават адекватна подкрепа и наистина детската градина да може да я осигури", обясни Пламена Николова, координатор "Образование" към Национална мрежа за децата.
35-а детска ясла е единствената в София, която приема деца с увреден слух. В нея също се предвиждаше ограничение до 3 деца. Този критерий предизвика дискусия между общинските съветници.
"Нека да не слагаме такава нормативна бариера, защото ако я сложим, ще се получи следният проблем - ако дойде четвърто дете, му показваме наредбата и казваме "общинският съвет прие ограничение", каза заместник-председателят на постоянната комисия по образование в Столичната община Калоян Паргов.
Тази точка от доклада за Правилата за приемане на деца в общинските самостоятелни ясли предстои да бъде променена, като няма да има ограничение при приема на деца с увреден слух в 35-а детска ясла. Срокът за отложен прием също ще бъде променен - до 60 дни.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»