80 000 души у нас с глаукома, само половината знаят, че са болни

очиСветовната седмица за борба с глаукомата е поводът за кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта. Те започват от днес в София и Пловдив в специализираните клиники на УМБАЛ „Александровска“ и УМБАЛ "Свети Георги", съобщават от БНР. Прегледите в Пловдив ще се провеждат в работните дни, от 8 до 12 часа и ще продължат до 30 март.

„Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб”, подчерта началникът на Клиниката по очни болести проф. Нели Сивкова.
Тя допълни, че сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално значимо заболяване. Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде, затова, когато се организира скриниг, задължително се прави и пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания.
По данни на Българското глаукомно дружество между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»