Българските евреи удостоиха БЛС с почетен знак

ГрозевС тържествен концерт в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” стартира официалната програма по отбелязване на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи. Специално за събитията от Израел пристигна делегация с представители на организациите на българските евреи в страната. На тържествения форум с „Почетен знак” и „Сертификат за Незабрава” бе удостоен председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

"През 40-те години на миналия век България се заразява от тежка болест, болестта на фашистката идеология. Но точно тогава се явяват достойни българи, които успяват да излекуват обществото, което страда от тази болест. Сред тях са и тези, които почитаме тази вечер, българските лекари. Тези лекари не използваха скалпел или стетоскоп, а обикновен химикал. Когато България се изправи пред Закона за защита на нацията, ужасен антиеврейски закон, базиран на Нюрнберските закони на нацистка Германия, Бългаският лекарски съюз се присъедини към други професионални организации и се противопостави на приемането на този позорен човеконенавистен aкт", заяви председателят на "Шалом" д-р Александър Оскар.
Сърдечни думи по повод признанието на българските лекари произнесе д-р Венцислав Грозев. Той подчерта, че денят, в който през 1945 година е освободен концлагерът Аушвиц-Биркенау край полския град Освиенцим, е съдбовна дата, водеща към размисли и поуки за бъдещето.
„Тя винаги е заредена с емоции. Не само защото на 10 март светът почита паметта на жертвите на Холокоста, а у нас отбелязваме Деня на спасението на българските евреи. Не само защото отдаваме почит към паметта на загиналите, но и поради факта, че възкресяваме спомена за родната толерантност, съпричастност и човечност – изконни качества на българския лекар“, каза председателят на БЛС.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари БЛС

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»