30% авансово плащане на болниците предлага нов законопроект

1510155954 iloveimg compressedЗаконопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване е внесен в парламента от народните представители Валентина Найденова, Георги Йорданов, Георги Гьоков и Илиян Тимчев. Предложено е изменение и допълнение на чл. 47, който придобива следния вид:
„Чл. 47. (1) Извършената и отчетена медицинска помощ се заплаща от РЗОК на изпълнителите на медицинска помощ, след представяне на отчетните документи по чл. 73 от този закон, придружени с първичен счетоводен документ, съгласно Закона за счетоводството.
(2) На изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с РЗОК, се предоставя ежемесечно, в срок до пето число на съответния месец, аванс в размер на 30% от 1/12 част от изплатените от РЗОК публични финансови ресурси през предходната бюджетна година.“

Целта на законопроекта е да бъдат осигурени оборотни средства на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с РЗОК, с които да бъдат посрещнати дължимите разплащания. С предоставените авансово средства болниците ще могат да плащат постоянните разходи през месеца и лечебните заведения ще гарантират достъпна и своевременна медицинска помощ както за здравноосигурените пациенти, така и за неосигурените лица, за които е предвидено финансиране в държавния бюджет.
На лечебните заведения са необходими оборотни средства, с които да посрещнат разходите за персонал, НОИ, НАП, доставчиците на външни услуги и други. Крайната цел, която се поставя с предложените промени е повишаване на ефективността и икономичността, както и намаляване на задълженията на болниците.
Вносителите уточняват, че административната тежест ще се увеличи само за НЗОК, защото ще се извършват два банкови превода за всяко лечебно заведение, което е договорен партньор на касата. За прилагането на предложението се налага корекция само в Националния рамков договор.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»