36 нови гени, замесени в сърдечните заболявания

Един от четири смъртни случая в Съединените щати всяка година се дължи на сърдечни заболявания, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Това е водещ убиец на мъжете и жените, но генетичната сложност на болестта затруднява лечението.

В публикувана наскоро публикация в изданието „Системите за биология и приложения”, професор Ален Карма и колегите му описват откриването на 36 неизвестни преди това гени, замесени в сърдечна недостатъчност. Екипът потвърди, че един от тези гени играе каузална роля в сърдечната хипертрофия - необичайно удебеляване на сърдечния мускул - което може да доведе до сърдечна недостатъчност.
"Това е вълнуващо направление за персонализираната медицина, както и за идентифициране на гените и терапевтичните цели за комплексни заболявания, които включват много гени", каза Карма.


Крайната цел е да се създадат персонализирани терапевтични лекарства за обрат на сърдечно заболяване. Изследователите вероятно са все още на десетилетие далеч от постигането на този тип специализирана терапия, каза Карма. Но компаниите, които се интересуват от разработването на такива лекарства, могат да използват метода, разработен от колегите си и гените, които идентифицират, за да направят крачка по-близо.
Рамката, описана в доклада, може да бъде използвана и за да се предскаже дали индивидите, страдащи от определена болест, ще реагират на дадено лечение с лекарства, заяви водещият автор Марк Сантолини, постдокторански изследователски сътрудник в Центъра за комплексни мрежови изследвания в Североизточна Европа.
"Методът може предварително да предвиди дали пациентът трябва да бъде предписан с различно лекарство, използвайки просто кръвен тест, което ще спести време и ще ускори терапията", каза Сантолини. "По принцип това изследване подчертава важността на персонализираните подходи за разкриване на нови гени на болестта и за по-добро разбиране на процесите на болестта".
Традиционният подход към намирането на гени, свързани със сърдечни заболявания, работи по следния начин: Изследователите приемат дарени сърца от хора, които са починали неочаквано, но преди това са били здрави. Те анализират генната експресия - т.е. количеството на РНК и протеините -, произведени от гените на здравите сърца, и ги сравняват с генната експресия на болни сърца, излекувани от пациенти със сърдечна недостатъчност в крайна фаза, подложени на сърдечна трансплантация.
- Виждаш различен профил на генен израз - каза Карма. Например, ако ген, открит в болните сърца, изразява два пъти повече количество РНК, отколкото в здравите сърца, може да е от значение за болестта. Но досега Карма заяви, че този метод не е бил много успешен при намирането на важни гени.
Неговият екип използва съвсем различен подход - използвайки панела за разнообразие от мисии на хибридни мишки, колекция от 100 генетично различни щамове мишки, които могат да се използват за анализ на генетичните и екологичните фактори, които обуславят сложните черти. В рамките на всеки щам мишките са инбридирани, което ги прави всички идентични близнаци на генетично ниво.
Изследователите взеха две мишки от същия щам и дадоха на едното от тях лекарство, което предизвиква сърдечна недостатъчност. След това те сравняват генната експресия на стресната мишка с неясния близнак. Тъй като мишките имат един и същ геном, те са в състояние да определят отделни гени, които променят изражението като пряк резултат от сърдечния стресов фактор. Изследователите са идентифицирали 36 такива гени.
Много от тези гени преди това не са били известни, че са замесени в сърдечна недостатъчност. Карма каза, че един от тях е известен като транскрипционен фактор, което означава, че контролира експресията на много други гени. Изследователите потвърдиха ролята на гена, като използваха техники на молекулярната биология, за да я наблюдават произтичащите от това промени в изразяването. Те откриха, че генът на транскрипционния фактор е директно свързан с цяла мрежа от протеини, за които е известно, че играят роля в сърдечната хипертрофия.
Един от гените, открити от Карма, наречен RFFL, преди беше известен на изследователите, че са замесени в други сърдечни процеси. Въпреки това, не е известно, че е свързано с хипертрофия, каза Гедеон Корен, лекар и директор на Центъра за сърдечно-съдови изследвания в болница Роуд Айлънд и сърдечно-съдовия институт. Корен изучава RFFL в своята лаборатория през последните две години.
"Изведнъж това проучване разкрива, че генът е важен за хипертрофичната черта", каза Корен. "Сега мислим, че RFFL е важен възел, който може да разговаря с сърдечна хипертрофия и сърдечна възбуда." Сърдечно възбуждане е процесът, който позволява на сърцето да се свива и да се отпусне. "Това е нещо, което не бихме проучили, предвид това, което знаем за RFFL", добави Корен.
Като следваща стъпка, Карма заяви, че новият метод може да бъде тестван върху човешки стволови клетки, които имат същия генетичен код като човека, от който идват и могат да бъдат индуцирани да имат подобни модели на генно експресиране като сърдечните клетки.
"Когато сравнявате две популации клетки от един и същ човек - такъв, който е бил контролиран и такъв, който е бил под въздействието на лекарство или стресори - можете да сравните промяната на генното изразяване по персонализиран начин" каза Карма.

Източник: ScienceDaily

Маркирана като лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»