Бърз тест за точна диагноза на грип или бактерия не се поема от НЗОК (видео)

63Грипната епидемия отшумя, но се увеличава броят на пациентите с усложнения след прекаран грип през последните седмици. Бърз тест, подобен на този за бременност, установява за няколко минути дали в организма ни се развиват бактерии. Общопрактикуващите лекари препоръчват метода като лесен и ефективен начин за поставяне на точна диагноза, информират от БНТ. Първите и най-разпознаваеми признаци на грипната инфекция са висока температура, болка в ставите и гърлото и течащ нос. Когато обаче организмът ни е заразен с бактерия, която да причини усложнения, симптомите могат да бъдат същите. Тогава е необходим друг вид лечение.

„Когато не сме сигурни дали това е респираторна инфекция, някакъв вирус или бактерия е добре да се прибегне до някои от бързите тестове, които вече има на пазара, които могат да определят дали това, което се развива в гърлото е бактерия или е респираторна инфекция, причинена от негрипен вирус“, обясни д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.
Взимането на пробата отнема секунди, резултатът обаче помага на лекарите да назначат най-ефективното лечение и да установят дали се нуждаем от антибиотици. Три минути по-късно резултатът е налице.
„Това е нещо, за което се говори дълго и отдавна, затова, че се създава една бактериална резистентност от честата и необоснована употреба на антибиотици“, добави д-р Николова.
„Имаме само една чертичка, което означава, че в момента нямате бактерия, която да се развъжда във вашето гърло“, поясни общопрактикуващият лекар.
Дори и да сме здравноосигурени обаче, тестовете не се поемат от здравната каса. Цената, която пациентът трябва да заплати е между 15 и 20 лв.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти НЗОК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»