Бъбреците, заразени с хепатит C, са безопасни за пациенти на диализа, показва проучване

Изследователите на Джон Хопкинс използват лекарства, които лекуват инфекциозни чернодробни заболявания, за да помогнат на пациентите на диализа

Изследователи от Джон Хопкин са измислили начин да лекуват бъбреците, заразени с хепатит С, което би им позволило да бъдат използвани за диализни пациенти, които отчаяно се нуждаят от трансплантация.
В малко проучване 10 пациенти с бъбречни заболявания са лекувани преди трансплантационна операция с антивирусно лекарство, което предотвратява възпроизвеждането на хепатит С в организма и продължава да получава лечение за 12 седмици след трансплантацията, според д-р Нираж Десаи, директор на бъбречните трансплантации в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор.

Пациентите в проучването са били много болни и вече са прекарали години на изчакване за бъбречна трансплантация. Всички те са имали диагноза за хронична бъбречна недостатъчност в 5-та степен и нямат жизнеспособни живи донори.
Процесът беше рискован за пациентите - те щяха да получат много необходими бъбреци, но биха могли да бъдат заразени с болестта и да живеят с нея до края на живота си. По време на програмата пациентите бяха постоянно наблюдавани с кръвен тест, за да се измери колко от вируса на хепатит С е в кръвта им.
Хазартът се изплати. Всички 10 пациенти са изчистили вируса след 12-седмичен курс на пероралното лечение с Zepatier, дарение от Merck, които финансират проучването.
"Това не разрешава проблема ни с недостиг на бъбреци, но има потенциала да позволи на 500 до 1000 повече хора да получават бъбречни трансплантации [годишно], просто въз основа на броя на органите, които се изхвърлят сега", каза Десай.
От 10-те пациенти пет са показали неоткриваем вирусен товар от заболяването непосредствено след операцията; след 12 седмици от лечението, никой от 10 не показва никакъв признак на заболяването.
"Исторически, бъбреците, заразени с хепатит С, са отхвърлени. Всъщност повече от половината хепатит С-положителни бъбреци се отстраняват годишно, защото се смята, че са увредени или твърде" високо рискови "- каза Десай.
Хепатит С е вирусна инфекция, която причинява възпаление на черния дроб и може да доведе до сериозно увреждане на черния дроб. Той се разпространява чрез заразена кръв, най-често чрез интравенозно използване на наркотици. Най-малко 3,2 милиона американци живеят с хронична инфекция с хепатит С и повечето не я познават. И с продължаващата опиоидна епидемия, броят на донорните органи, заразени с хепатит С, също може да нараства, казват експертите.
"Тъй като има много млади, иначе здрави хора, умиращи от свръхдоза наркотици, има огромен брой донори с хепатит С, чиито органи са на разположение за трансплантация", каза Десай.
Новото проучване, публикувано в понеделник в Annals of Internal Medicine, идва след едно изследване на университета в Пенсилвания през 2017 г., използвайки същото лекарство. В предишното проучване изследователите на UPenn успешно са използвали антивирусното лекарство при пациенти с трансплантация след операция.
"Тъй като има редица млади, иначе здрави хора, умиращи от свръхдоза наркотици, има огромен кръг от донори с хепатит C, чиито органи са на разположение за трансплантация".
В момента в САЩ има над 95 000 души в списъка за чакащи бъбречни трансплантации. Изчакването на починал донор може да бъде пет години, а в някои държави - до 10 години. Пациентите са с приоритет, колко дълго са били в списъка на чакащите, кръвната им група, имунната система и други фактори. Четири от петима души в списъка на чакащите са на бъбречна диализа и колкото по-дълго човек е на диализа и трябва да чака за трансплантация, толкова по-малък е шансът им за успешна трансплантация.
Средно, получаването на бъбречна трансплантация може да удвои очакваната продължителност на живота на някого.
"Пациент, който вероятно щеше да изчака четири или пет години за трансплантация, може да получи бубрек за по-малко от месец", казва Д-р Дейвид С. Голдбърг, медицински директор на чернодробните трансплантации при болница в университета в Пенсилвания. през 2017 г.

След това изследователите на Джон Хопкинс искат да провеждат по-големи проучвания за пациенти с бъбречни заболявания, както и нови клинични изпитания, които трансплантират сърца и бели дробове дарени от хора с вируса.
"Хепатит С сега е лечим и трябва да направим крачка назад и наистина да видим това като неизползвана доставка на донори, която може да спаси стотици, ако не и хиляди животи", каза Голдбърг.
Източник: NBC News

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»