Изхвърляме старите лекарства по нови правила (видео)

140271С предложение старите лекарства, купени за лична употреба, да не са опасен отпадък и да може да се изхвърлят както битовите отпадъци, здравното министерство пренаписа остаряла наредба, заради която не беше ясно как хората да се разделят със старите хапчета. Наредбата на ведомството е издадена преди 18 години и никога не е променяна. Позовава се на закони, които вече не съществуват, и третира всички лекарства с изтекъл срок на годност като опасни отпадъци, информират от bTV. Това противоречи на еконаредба, в която се казва, че опасни са само цитостатичните и цитотоксичните – това основно са онколекарства, всички други са неопасни. Противоречието дълги години създава проблем.

Семейството на Мария Митрова е сред тези, за които изхвърлянето на старите лекарства е мисия невъзможна. Остарялата здравна наредба забранява изхвърлянето им в контейнер, аптеката няма право да ги приеме, а за мобилни пунктове семейството не знае.
„Всичките тези с изтекъл срок на годност ги съхранявам, аз лично не знам къде има такъв пункт, ако изобщо има, за да бъдат върнати”, казва Мария.
Някои общини нямат специален ред за събирането на стари лекарства, което оставя домакинствата без изход. В София, Велико Търново, Варна, Бургас имат мобилни пунктове, като в Бургас например пунктовете са 20.
Според промените онколекарствата ще се връщат в болничната аптека, а останалите ще се изхвърлят и събират като неопасен битов отпадък. Ако общината не е създала специален ред за него, ще важи общият – контейнерът.
„Такава практика съществува в някои европейски държави и САЩ. Там обаче има разписани указания към потребителите как да става това изхвърляне с цел да се предотврати обратното попадане”, коментира Светослав Крумов от Българския фармацевтичен съюз.
Такива инструкции ще се разработят и у нас, за да не попадат стари лекарства в ръцете например на клошари. Ако общината не е създала специален ред за събирането, един от съветите е да извадите таблетките от блистера и да ги смесите с битов отпадък – като утайка от кафе например, и чак тогава да ги изхвърлите в общия контейнер.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»