Хора с увреждания и лекари от ТЕЛК ще протестират заедно

Без име20 национално представителни организации на хора с увреждания напуснаха заседанията на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет и работните групи, в които участват. Те започват подготовка за протести в цялата страна, които ще се проведат в началото на следващия месец. Според организациите планираните промени, които предвиждат медицинската експертиза да се раздели на две - ТЕЛК да дава здравни заключения, а комисия към НОИ да оценява работоспособността, ще отнемат правото на инвалидна пенсия на около 150 000 български граждани.

"Вече няколко пъти е казано, че ще вземем от хората с увреждания и ще дадем на пенсионерите. Това е противопоставяне на двете най-бедни групи в обществото. Те са работили по 40 - 45 години и считаме, че това е несправедливо спрямо тях - да взимат 200 лева пенсии, но в същото време и хората с увреждания не са виновни за това, което се е случило в живота им", коментира пред БНР Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.
„Притесняваме се, че изведнъж всички ще станем идеално работоспособни. Хората с увреждания са работоспособни, но при тях има необходимост от подкрепа, от условия, за да могат те да извършват този труд, за който са завършили образование, преквалифицирани са, намерено е работно място, но просто ние винаги слагаме каруцата пред коня. Правим хората работоспособни, но не сме осигурили работни места. Пенсията не се дава, защото този човек има някакво право. Тя му се дава, защото компенсираме това увреждане, което се е случило с него. Той има изключително по-големи разходи от всички останали“, каза още тя.

Лекарите от ТЕЛК също са готови да се включат в протест заради подготвяната реформа в областта на медицинската експертиза.
„Ако тази концепция бъде приета, в протеста ще се включат и лекарите от ТЕЛК”, каза д-р Боряна Холевич, председател на сдружението им в София и допълни, че е нередно при оценка на работоспособността да се оценява само едно от заболяванията на човека.
“Смятам, че това е меко казано безумие. Ами ако човека е с един тежък инсулинозависим диабет с всичките усложнения на диабета и същевременно е раково болен. На кое заболяване да получи процент и подкрепа”, коментира тя.

В протестна нота, връчена на социалния министър Бисер Петков, се заявява, че според Национално представителните организации на и за хора с увреждания реформата в областта на медицинската експертиза на вида и степента на увреждането не трябва да въвежда медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България, различни от действащите в Европейския съюз. Включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване с цел намаляване степента на увреждане е неправилно, защото има заболявания, които са в причинно-следствена връзка за друг вид тежки увреждания. Тази комбинация от множествени увреждания дава нова по-тежка здравна и функционална картина и води до намаляване възможностите на лицето за интеграция и потребност от по-широк кръг подкрепящи политики.
Според организациите заглавието на предложения документ за обсъждане: "Концепция за реформиране на системата за експертиза на работоспособността" е некоректно. Досега се е оценявала степента на неработоспособност и никога не е правена експертиза на работоспособността. Няма как да бъде реформирано нещо, което не е съществувало, а опитът да се внуши, че е необходимо усъвършенстването на действаща система от правила, е абсолютна манипулация. Касае се за опит да бъде въведен кардинално нов подход при оценката на функционалността, увреждането и здравето на хората със специфични възможности. Според тях правилното наименование на документа е: "Концепция за въвеждане на система за експертиза на работоспособността".
„В стремежа си да бъде реформирана действащата система на медицинска експертиза и с въвеждането на оценката на работоспособността с цел единствено постигане на икономии в бюджета на НОИ, ще бъде премината обществено допустимата граница на справедливост и солидарност. В обозримото бъдеще се очертава диаметрално погрешното решение - „хората с увреждания от неработоспособни да се превърнат в най-работоспособните граждани на страната”. В това си ново качество една част ще загубят правото на инвалидна пенсия придобита на основание осигурителен принос, а друга част ще я получават в намален размер. Политиката ”чрез силов натиск отнемащ доход да се постигне заетост” е непродуктивна, дискриминационна и силно демотивираща”, пишат още те.
„Недопустимо е под претекст, че действащата система за медицинска експертиза позволява инцидентно неправомерно получаване на нереална степен на увреждане от недобросъвестни граждани в резултат на корупционни схеми, да се организира от правителството посегателство върху десетилетни права на хората с увреждания. Подобна политика ще доведе до драстично влошаване качеството на живот на тази част от обществото и окончателното ѝ изхвърляне в социалната периферия.
При бъдещата реформа трябва да бъде облекчена бюрократичната процедура и лицата с увреждания трябва да преминават на една комисия, която да извършва медицинската експертиза, оценката на работоспособността и социалната оценка.
Крайно време е социално инвалидната пенсия, която не е обвързана с осигурителен принос и има характер на социална помощ да излезе от бюджета на НОИ и в бъдеще да бъде изплащана от АСП към МТСП (което впрочем беше решено от парламента, но не е изпълнено).
Предложената Концепция за оценка на работоспособността по никакъв начин не гарантира подобряването на жизнения статус на хората с увреждания в България.
Ние считаме, че възможностите за диалог по изключително важната реформа за оценка на вида и степента на увреждането и експертиза на работоспособността на този етап са изчерпани”, заявяват в заключение от 20-те организации на и за хора с увреждания, подписали протестната нота.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари пациенти ТЕЛК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»