Мини-тумори, създадени за борба с рака

Учените са успели да предскажат как пациентите с рак ще реагират на терапията чрез отглеждане на миниатюрни версии на техните тумори в лабораторията.

Те казват, че новаторската работа може да доведе до "по-интелигентни, по-добри и по-ефективни лечения".
Изследването в списанието Science е 100% точно при това, кои лекарства ще се провалят, а това може да освободи пациентите от ненужни странични ефекти.
Мини-туморите също могат да бъдат мощен начин за тестване на нови лекарства.

Малки мозъци
Бяха взети биопсии от 71 пациенти с напреднал колоректален рак и след това бяха отгледани в миниатюрни 3D ракови органи в лабораторията.
Отглеждането на "органоиди" е сравнително нова научна техника и в лабораторията са направени дори малки мозъци.
Изследователите третират всеки органоид със същия медикамент, който лекарите дадоха на пациента в клиниката.


Резултатите показват:
Ако лекарството е работило в органоидите, то е работило 88% от времето за пациента
Ако лекарството е неуспешно в органоидите, то не е успяло 100% от времето за пациента
Просто спасяването на пациентите от бруталните странични ефекти на лекарството, което няма да работи, ще направи огромна разлика, казаха изследователите.
Д-р Никола Валери от Института за изследване на рака в Лондон заяви: "За първи път доказахме, че тези органоиди не само приличат на биологията на метастазния рак, но и огледалото, което виждаме в клиниката."
При един пациент конвенционалното генетично изследване предполага, че туморът ще отговори на лекарството.
Но лечението се провалило както в клиниката, така и в органолидната тъкан. Изследователите смятат, че органоидите могат да бъдат комбинирани с текущите тестове.
Мишки модели
Професор Дейвид Кънингам от фондацията "Royal Marsden NHS Foundation Trust", където бяха лекувани някои от пациентите, заяви: "Това обещаващо изследване ни насочва напред в областта на персонализираната медицина и в крайна сметка трябва да доведе до по-интелигентни, по-добри и по-ефективни лечения за пациентите . "
Предишни опити да се предскаже как пациентите ще реагират на лечението включват "аварии на рака" - по същество мишки с нарастващия рак на пациента в тях.
Но получаването на отговорите достатъчно бързо, за да информираме лечението, винаги е било предизвикателство.
Д-р Валери заяви: "Това е огромен проблем в миналото, когато хората са използвали модели на мишки, които отнемаха шест до осем месеца, за да стигнат до резултатите.
"С този инструмент можем да постигнем резултати в рамките на няколко месеца и мисля, че можем да станем още по-бързи."
Но ако мини-туморите отразяват точно техния "родителски" рак, те биха могли да бъдат мощен нов инструмент за тестване на лекарства и за разбиране на биологията на причините, поради които раковите видове могат да се противопоставят на лечението.
Те биха могли да се използват и за да се реши дали пациентите трябва да участват в клинични изпитвания на нови лекарства.
Професор Чарлз Суонтън, главният клиницист в Cancer Research UK, заяви: "Предсказвайки колко ефикасно лечение като химиотерапия ще бъде за отделен пациент, може да бъде трудно, с много малко точни тестове за лекарите.
"Този нов подход може да ни помогне да изпробваме бъдещите целеви терапии, преди да ги изпробваме в клиниката."

Източник: BBC News

Маркирана като лекарства онкология

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»