2500 български лекари упражняват клинична хомеопатия

ЗагорчевПубликуваме писмо от Българската медицинска хомеопатична организация като право на отговор след призива на учени от БАН за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия в медицинските университети в страната. Писмото с тяхната гледна точка е подписано от председателя на БМХО д-р Петко Загорчев, който е и председател на Централната комисия по професионална етика на Българския лекарски съюз:

„Уважаеми дами и господа,
Академик Юхновски е инициирал кампания в рамките на БАН, насочена срещу хомеопатията и срещу нейното изучаване в Медицинските университети.
Същата достигна апогея си с отправянето на писма до ректорите на Медицинските университети и със стартирането на „дискусия“ в множество печатни и електронни медии. За нас като лекари с допълнителна квалификация по клинична хомеопатия, подобен подход е абсолютно неприемлив и погазващ елементарни етични правила.
Публикуваното писмо „подписано“ от членове на БАН цитира тенденциозно подбрани документи и становища.
То квалифицира преподаването на хомеопатия в Медицинските университети като „анахронизъм“ ..., самата хомеопатия, като „лъженаучен принцип, противоречащ на основните принципи на физиката и химията“.
Дискусия, дирижирана от физици и химици, хора без нужната медицинска квалификация, е подвеждаща за академичната медицинска общност, а последвалите публикации са обида към квалифицирания труд на над 2500 български лекари с допълнителна квалификация по Клинична хомеопатия, упражняващи своята дейност съгласно изискванията на Закона за Здравето /раздел VI/.
В предложението за прекратяване на изучаването на хомеопатия в Медицинските университети, се цитира половинчато и тенденциозно Декларацията на Научният консултативен съвет на европейските академии /EASAC/. Тази декларация определя хомеопатията като потенциално опасна главно по две причини - забавяне на първия контакт с лекар и последствията от това и лош контрол на качеството на приготвяните хомеопатични препарати.
EASAC: "Използването на хомеопатията подтиква пациента да забави търсенето на подходяща медицинска помощ или по-лошо – възпира го."
EASAC: "Има потенциални проблеми с безопасността поради лошо наблюдение на производствените методи, което изисква по-голямо внимание към контрола на качеството и оценката на неблагоприятните ефекти."
Това със сигурност е вярно за някои страни, в които не-лекари практикуват хомеопатия. Но в редица страни, хомеопатия се практикува само от лекари и хомеопатичните лекарства се отпускат само в аптечната мрежа, наред с другите лекарствени средства.
В България, клинична хомеопатия е единственото течение в хомеопатията, което се преподава в Медицинските университети, и тя се практикува само от лекари и използва хомеопатични лекарствени продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти и се отпускат в аптеките.
Разрешението за пускане на пазара в Европейския съюз на хомеопатични лекарствени продукти за хуманна употреба се регулира от Директива 2001/83/ЕО, допълнена със специални разпоредби относно доказателствата за качество, безопасност и ефикасност съдържащи се в Директива 2003/63/ЕО. В Европейския съюз, подобно на всички фармацевтични продукти, разрешените хомеопатични лекарства отговарят на най-високите стандарти за производство и контрол на качеството.
Следователно, първият контакт на пациента е с лекар, чиято квалификация в конвенционалната и неконвенционална медицинска практика му позволява да избере най–подходящият за неговото здравословно състояние метод.
И Европейският парламент и Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа излизат с резолюции, които не само не отричат неконвенционалните методи на лечение (в това число и хомеопатията), а предлагат и по-голяма хармонизация в рамките на Европейския съюз. В отговор на това, миналата година беше приет Европейски стандарт за лекари с допълнителна квалификация по хомеопатия.
За съжаление, за всички лекари, съхранили историческата памет за нелицеприятни моменти в историята на здравеопазването, от цялата тази кампания лъха споменът за акад. Лисенко и отричането от академичната медицинска общност на наследствеността и генетиката, споменът за лечението, базирано на „нервизма“, споменът за „академичните“ теории отричащи изследванията на Селие и печалните последици от неконтролираните терапии с медикаменти. Всичко това удобно е „забравено“ от науката, но то е оставило своя отпечатък в съзнанието и съвестта на лекарите.
В заключение бихме желали да припомним, че спорове и несъгласия по отношение прилагани методи на диагностика и лечение, съгласно Кодекса по професионална етика на лекарите в Република България, не могат да бъдат обект на медийна полемика. Предполагаме, че тези принципи са залегнали и в Кодекса на Етичната комисия при БАН.
Оставаме с готовност да продължим разговорите на професионално ниво.“
Към писмото си от Българската медицинска хомеопатична организация прилагат и списък с 93 публикации, касаещи хомеопатията като терапевтичен метод, неделима част от съвременната конвенционална медицина.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»