Касовите бележки към НЗОК ще се отчитат само по електронен път

лекарОт следващия месец отчитането на касовите бележки от личните лекари ще става само по електронен път към НЗОК, като опис ще се прави само на номерата на бележките. Това съобщиха от Българския лекарски съюз, които са договорили промяната с представители на Министерството на здравеопазването. На проведеното заседание между МЗ и БЛС отговорните лица са взели предвид забележките на съсловната организация относно неясния, нерегламентиран и незаконосъобразен подход на отчитане, който по последна информация трябваше да включва опис на лични данни на съответния пациент и преноса на тези данни на флаш памет или друг електронен носител.

Решението за този вариант на опис единодушно бе възприето като противоречие на чл. 2 от Закона за защита на личните данни и като несъстоятелно изискване в контекста на приоритизиране създаването на електронно правителство и преминаване от хартиен към електронен документооборот.
От месец март отчитането на касовите бонове /допълнение в чл. 37, ал. 6/ ще бъде само по електронен път към НЗОК, като опис ще се прави само на номерата на касовите бонове, без да е необходимо да се вписват личните данни на пациентите.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»