Лечебни заведения не пазят добре лични данни на пациентите (видео)

данни39 000 болници, клиники, лаборатории и аптеки имат достъп до чувствителна информация на пациенти, а изтичането ѝ може да навреди на болния. Проверка на Комисията за защита на личните данни в здравеопазването показва, че 35% от здравните заведения у нас не опазват добре личните данни на пациентите, информират от bTV. Къде са пробойните?

„Например първото нещо е при установяване на определено заболяване може да бъде уволнен. От друга страна представете си, че имате много ценни здравни характеристики и можете да станете прекрасен донор за някой, който плаща много пари за това”, каза проф. Веселин Целков.
Проверката е открила най-много пропуски в център за рехабилитация в Несебър и в ловешката болница – липсва строга отчетност кой има достъп до здравната информация на пациентите. В Ловеч са запознати със Закона за личните данни. В Несебър доскоро имали проблеми със задържане на личните карти на пациентите.
Около 18 000 администратори на лични данни не са регистрирани като такива. Част от тях са общопрактикуващи лекари и зъболекари.
Глобата е от 500 до 100 000 лева, но от месец май глобите стигат до 4% от годишния оборот. Засега целият здравен сектор има 4 месеца да отстрани пропуските.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници пациенти ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»