Решения срещу корупцията при медицинските изделия (аудио)

корупцияДоклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират подкупите за предписване на конкретни продукти, както и да бъдат въведени електронни търгове и регистри. Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, който е бил и консултант в работата на БОРКОР, коментира по БНР, че корупцията чрез цената на медицинските изделия е трудно доказуема.

„При медицинските изделия плащанията от страна на пациентите се превърнаха във форма на доплащане на медицинската помощ. Средствата, които плаща НЗОК, не са достатъчни, за да може да се осигури медицинската услуга - например замяна и поставяне на изкуствена става, и през цената на медицинското изделие на практика пациентът доплаща недобре платената от Здравната каса цена“, обясни той.
„Решението е НЗОК да закупува изделията, както купува лекарствата за домашно лечение като инсулин. Механизмът може да се приложи и при лекарствата за онкологичните заболявания, които сега болниците купуват с търгове, тъй като този механизъм позволява определените доставчици да предложат цена за дадена стока, но елиминира корупцията“, каза д-р Кацаров.
„Това не е типична тръжна процедура. Там няма количества. Корупцията възниква тогава, когато имате класическата обществена поръчка – явяват се 10 кандидати, а вие избирате един от тях и му възлагате всичко. Процедурата, за която ви говоря, не е такава. Там НЗОК се договаря с всички в зависимост от отстъпките и тогава няма изхвърлени от участие, но тя като един купувач може да постигне много по-ниска цена и тя го постига при лекарствата. Не виждам административна пречка пред това да го прави с медицинските изделия и лекарствата за онкологично болните“, посочи председателят на ЦЗПЗ.
Според него от години по света съществува „мотивация“ за медици чрез командироване на семинари и обучения на екзотични локации и е скептичен, че явлението може да бъде преборено само чрез криминализиране.
„Мисля, че ако искаме да се реши проблемът с корупцията, много мерки трябва да се вземат и криминализирането е само една и даже не първата. Ние трябва да си дадем сметка кои са източниците. Източник на корупция е разпределянето на държавни средства, предоставянето на административна услуга. Трябва да си дадем сметка, че ако имаме неефективна и недобре работеща съдебна система, борбата няма да е успешна. Ако нашите медии не са независими, а се използват в услуга на една или друга групировка, фирма, няма да е успешна борбата с корупцията“, категоричен беше д-р Кацаров.
Той мисли, че анализът на БОРКОР е на много високо ниво и препоръките не бива да се свеждат само до криминализиране.

По повод намерението на министър Кирил Ананиев за смяна на целия здравен модел от 2019 г. експертът коментира, че звучи интересно, но не би изразил мнение, докато не разбере какво точно се предлага.
„Той не казва дори посоката, генерално какво смята да предложи като промяна. Докато не го направи, това обещание за нов модел на финансиране на здравната система изглежда като едно добро намерение, но има характеристиката на една отсрочка - не ме закачайте, дайте ми още време да помисля. Чакаме всички с нетърпение да разберем каква е най-малкото посоката, дори да не е готов с детайлите на това, което предлага, генералната посока на промяната, която смяна да въведе. Защото това засяга не само болниците, това засяга всички нас“, допълни председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»