Медицински сестри работят едновременно в 2-3 детски градини и училища (аудио)

у-ще1/5 от учебните заведения в страната са сключили договори с медицински лица, които работят едновременно в 2 - 3 училища и детски градини по график и в тях няма целодневни медицински грижи, а в около 10% от училищата няма назначени медицински сестри. Това установи проверка на "Хоризонт". Наличието на здравни кабинети е регламентирано в Закона за здравето. Според нормативната уредба медицинските специалисти в училищата работят по договор, сключен с кмета на съответната община. Финансирането се извършва със средства от общинските бюджети. Заместник-изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Теодора Дачева посочи, че 80 - 90% от училищата и детските градини са осигурени с медицински специалисти.

„Липсата е най-вече в малките населени места и малките, като големина, заведения. Практиката по тези места е, че един медицински специалист обслужва няколко заведения, което естествено не позволява той да е през цялото време в едно заведение на разположение на децата. Имаме голям проблем с липсата на кадри в малките населени места. Проблемът вече се пренася и в големите градове по отношение на липсата на медицински сестри, основно, какво да говорим за малките – където почти изцяло липсват на места“, каза тя.
Дачева подчерта, че общините предлагат редица социални придобивки, включително се предлагат безплатни квартири и други облекчения, за да привлекат медицински персонал на работа, но не навсякъде това има успех. Там, където няма медицинска сестра, се полагат усилия да се обучи персонала поне на умения за оказване на първа спешна медицинска помощ, докато се включи здравната система. Според нея лекарите в училищата са много малко, защото заплащането не отговаря на квалификацията, а и освен това нямат поле за развитие. Дачева каза още, че се работи по актуализиране на Наредба 3 на Министерството на здравеопазването, която е много остаряла.
Средствата за медицинско обслужване в здравен кабинет се определят по стандарт на база на брой дете и ученик в детските градини и училищата. За тази година в бюджета са предвидени над 48 милиона лева, съобщиха от Министерството на финансите.
Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова посочи, че във всяко училище, в което има над 800 ученици, е абсолютно задължително да има медицинско лице. За малките училища едно медицинско лице може да обслужва няколко училища или да се използва лекарят в амбулаторията за първична медицинска помощ.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари медицински сестри

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»