За първи път човешки яйцеклетки, отгледани до пълна зрялост в лаборатория

Учените са развили за първи път човешки яйцеклетки в лаборатория от най-ранните етапи на тъканта на яйчниците до пълна зрялост.

Публикувайки резултатите си в списание Molecular Human Reproduction в петък, учени от Великобритания и Съединените щати казаха, че могат един ден да помогнат за разработването на терапии за регенеративна медицина и нови лечения за безплодие.

В предишни проучвания учените са развили яйцеклетки от мишка в лаборатория на етап, в който са произвели живи потомци и също са узряли човешки яйцеклетки от относително късен етап на развитие.

Последната работа на учени от две изследователски болници в Единбург и Центъра за човешка репродукция в Ню Йорк е първият път, когато човешките яйцеклетки са били разработени извън човешкото тяло от най-ранна възраст до пълна зрялост.

"Да можем напълно да развиваме човешки яйцеклетки в лабораторията може да разшири обхвата на наличните лечения за плодовитост. Сега ние работим върху оптимизирането на условията, които подкрепят развитието на яйцеклетката по този начин и изучаването на здравословното им състояние", каза Евелин Телфер, ръководил на разрабтката.

Независими експерти, които не са пряко ангажирани с проекта, го похвалиха като важен, но също така предупредиха, че има много повече да се направи, преди лабораторните яйцеклетки да бъдат безопасно приготвени за оплождане със сперматозоиди.

"Тези ранни данни показват, че това може да бъде осъществимо в бъдеще", каза Али Аббара, старши клиничен преподавател по ендокринология в Империал Колидж Лондон .

"Но технологията остава на ранен етап и е необходима много повече работа, за да се гарантира, че тази техника е безопасна и оптимизирана, преди да установим дали тези яйцеклетки остават нормални по време на процеса и могат да бъдат оплодени, за да образуват ембриони, за здрави бебета. "

Дарън Грифин, професор по генетика в Университета в Кент, заяви, че работата е "впечатляващо техническо постижение".

Ако се подобрят процентите на успех и безопасност, той би могъл в бъдеще да помогне на онкоболните, които искат да запазят плодовитостта си, докато са подложени на химиотерапия, да подобрят леченията за плодовитост и да задълбочат научното разбиране за биологията на най-ранните стадии на човешкия живот.

Източник: REUTERS

Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»