МЗ готви промени за специализациите на лекарите (видео)

lekarМинистерството на здравеопазването подготвя нови промени в реда за специализациите на лекарите, като една от идеите е да се върнат конкурсите. Редът, по който специализират лекарите сега, е от 2015 г., припомнят от bTV. Според данни от здравното министерство повече от 70% от завършилите през последните 3 години български лекари вече специализират. Лекарите до 30 години пък са се увеличили близо 2 пъти – от 1156 в края на 2014 г. на 3100 в края на 2017 г. Нараства и относителният им дял – от около 4% през 2014 г. на близо 10% през 2017 г.

Защо тогава се налагат промени? Една от младите надежди на българската хирургия е д-р Емил Пешев – специализант по хирургия в Първа градска болница. Негов прадядо е прочутият хирург доц. Тодор Арсов.
д-р„И втори живот да имам и избор да реша каква специалност, пак ще е хирургия”, категоричен е д-р Емил Пешев.
От 2015 г. болниците сами определят броя на специализантите, които могат да обучат. Трябва да ги назначат на специализантско място и да им осигурят поне 2 минимални работни заплати. Началникът на Клиниката доц. Гърбев обяснява, че по тази причина ограничават приема.
„При нас парите идват от бюджет, който се определя от клинични пътеки. Те не са увеличавани от 10 - 12 години, а непрекъснато растат разходите”, каза доц. Георги Гърбев.
Самите медици предлагат да се върнат конкурсите, както и да се даде възможност на лекарите, които не са назначени на място за специализант, да специализират.
„Представете си един млад човек, който 2 - 3 години работи в хирургично отделение и после те не му се броят и той просто ги губи за взимането на специалност”, коментира д-р Юлиан Йорданов.
Според болниците проблемът ще се реши с осигуряването на пари за заплатите на специализантите. От министерството обаче показват справка, според която лечебните заведения не спират да разкриват места. През януари например те са 58.
„Има и едно друго нещо, което е положително – радостта и чувството, което се поражда, когато помогнеш на някой човек, когато го видиш да излезе на собствен ход, когато си тръгне сам от болницата и да ти каже: Благодаря Ви, Вие ме излекувахте. Това е безценно”, каза д-р Емил Пешев.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»