Университетската болница в Стара Загора е в бедствено положение

kirk250 медици от държавната университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора са изпратили отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на Комисията по здравеопазване, омбудсмана, директора на болницата и Общото събрание на акционерите.
В него те настояват за спешно свикване на Общо събрание, за да бъдат взети мерки за преодоляване на тежкото състояние на болницата.

Състоянието на болницата се определя като „бедствено“. Поради лошите условия – забавените медицински процедури, недостатъчен персонал, липса на медицински консумативи, лоши хигиенно-битови условия, голям брой болни отказват по-нататъшно лечение и напускат болницата по собствено желание“, се твърди в писмото. Състоянието на операционните  блокове поставя под „риск живота и здравето на пациентите“.
В болничната аптека липсвали елементарни медикаменти, а изпълнителният директор дори издал специална заповед, с която забранявал изписването на лекарства.
Последният месец, повечето от служителите са получили само половината от възнагражденията си. Една цяла месечна заплата още от 2015 година не е била изплатена и до сега.
Медиците смятат, че болницата се управлява авторитарно. През последните три години не е провеждано заседание на Медицинския съвет, въпреки задължението това да става ежемесечно.
В резултат на недоброто управление се стигнало до парадокс заплатите на санитарки да бъдат изравнени с възнагражденията на медицински сестри и дори на завеждащи отделения.
В отговор на писмото, болницата е била посетена от заместник министъра на здравеопазването Жени Начева, която е разговаряла с началниците на отделения и клиники.
Болницата има задължения от над 29 милиона лева и сметките и периодично се запорират от кредиторите. Само на EVN болницата дължи над 3,2 милиона лева, а електрозахранването не е прекъснато от хуманитарни съображения.
През 2012 година, в опит да реши проблемите с дълговете на двете държавни болници в Стара Загора, министерството на здравеопазването разпореди сливането на МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” АД и Университетската болница в града. така се създаде УМБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” АД. Проблемът с дълговете не само не беше решен, но се и задълбочи.
Днес болницата е във фактически фалит, макар и необявен. Дълговете ѝ надхвърлят значително собствения капитал, а текущо дружеството продължава да работи на загуба.
Според местни източници, ръководството планира да продаде една от сградите в центъра на града, за да се разплати с кредиторите си.
източници Дарик, Монитор

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»