НС прие промени за лекарствата за редки заболявания

пациентДепутатите приеха окончателно промените в Закона за обществените поръчки, според които лекарствата за редки заболявания вече няма да се доставят с обществени поръчки. Става въпрос за скъпоструващи лекарства, разрешени за употреба у нас, но липсващи на пазара и без алтернатива за даден пациент, припомнят от БНР. От БСП отново поискаха да бъдат въведени ограничения, като например, когато сумите са над определен финансов праг, лекарствата да бъдат купувани от Министерството на здравеопазването. Депутатът Георги Михайлов подчерта, че така държавата няма да се отклонява от политиката си за контрол върху разходите на лечебни заведения.

„Процедурата наистина е дълга и утежнена, но тя не касае в този реален смисъл конкретен пациент. Тези пациенти обикновено са хронично болни. Действително отнема време, но всичко това върви във времето по начин, по който няма да бъдат ощетени пациентите, ако се централизира процедурата и ако тези средства се закупуват от Министерство на здравеопазването“, каза той.
Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов промените са в интерес на пациента, защото включването на здравното министерство в процедурата означава поне още седмица забавяне.
„Интересът на пациента, освен номиналната цена на лекарството, е и бързо да го получи. Ключовото е това, че имаме многократен контрол ad hoc - контрол на лекари в самото лечебно заведение, които трябва да изразят еднопосочна воля точно за конкретен пациент, точно за конкретно лекарство. Лечебното заведение също е ефективен контрольор!“, заяви Кирилов.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»