Политици: Необходима е цялостна промяна в здравеопазването (видео)

политициВалери Жаблянов от БСП и Тома Биков от ГЕРБ коментираха темата "здравеопазване" по БНТ. Депутатът от БСП заяви, че трябва да се мисли за цялостна реформа на здравеопазването и смята, че това е общо заключение, независимо от партийните предпочитания. Биков обясни, че мораториумът за финансирането на иновативни лекарства е трябвало да бъде в сила за по-малко от година, за да бъдат ограничени течове в тази част на здравната система.
„По наша вина не успяхме да обясним добре това, което искахме да направим. Появиха се неоснователни страхове, затова направихме и крачка назад“, каза той.
По думите му няма сериозен скок на качеството, тъй като продължават да изтичат средства от системата.

„Министерството на здравеопазването е ограничено да действа в системата на здравеопазването, има група от непримирими хоризонтални интереси, една част от обектите са транснационални, например производителите на лекарства. Държавната политика трябва да бъде преформулирана, защото се появиха мощни фактори. Трябва да се съсредоточим върху публичните разходи за здравето на българите, тук балансът е нарушен. Частният сектор расте безконтролно, много ясно, че ще се стигне до конфликт“, посочи Валери Жаблянов.
Биков също изрази консенсус за промени, но не за нова система, на основата на съборена стара.
„Нашата система има и своите плюсове“, каза депутатът от ГЕРБ.
Той мисли, че реформа няма да бъде ефективна, ако няма широко политическо съгласие.
„Трябва да се гарантира приемственост, лесно се разпалват страхове у хората, а когато има обществен отпор, тези реформи не се случват“, допълни Тома Биков.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като реформа ВИДЕО мораториум

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»