Лекари от ТЕЛК ощетяват пациенти, за да избегнат актове (видео)

ХолевичД-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София, коментира пред Телевизия BiT поредното напрежение между лекари и държава. По информация от НОИ, 56 000 лева ще трябва да платят лекари, издали неверни ТЕЛК решения за степен на инвалидност, на базата на които НОИ е отпускал пенсии. Това решение на НОИ провокира недоволство у лекарите и много от тях заплашиха с оставки. Д-р Холевич поясни, че мярката не е нова и досега НОИ са съдили лекарите, но в 90% от случаите са загубили делата. Според нея НЕЛК никога не спазват 3-месечния срок за освидетелстване, след като е взето ТЕЛК решение.

Заради забавянето обаче състоянието на пациента не е същото – в някои случаи се влошава, но в други се подобрява. Това е и причината процентите на инвалидност да не съответстват.
„Ние носим отговорност за чуждо бездействие. Тези решения не могат да се нарекат фалшиви. Колегите умишлено започнаха да намаляват процентите, дават най-ниските възможни проценти, за да не им пишат актове. Така пациента страда и често не получава пенсия“, заяви д-р Холевич.
Вижте целия разговор във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари пациенти ТЕЛК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»