Д-р Холевич: Лекарите от ТЕЛК отговарят финансово за чуждо бездействие (аудио)

dz070416 dr.holevich x264 116181 400x219Председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София д-р Боряна Холевич коментира пред БНР, че НЕЛК никога не спазва тримесечния срок при обжалвано решение на ТЕЛК.
„Гледат се пациентите след година, често пъти и повече от година. В това време пациентът получава социалната пенсия за инвалидност и ако НЕЛК определи процент, по-нисък от определения от ТЕЛК, лекарите от ТЕЛК изплащат от собствения си джоб начислените суми“, обясни тя и допълни, че проблемът е лесен за решаване, но никой няма желание да го реши.

„Решението е задължителен тримесечен срок за освидетелстване както от ТЕЛК, така и от НЕЛК. Защото в случая забавянето при произнасянето в законоустановения срок от НЕЛК е единственият фактор, водещ до настъпването на материалните щети на физическите лица – лекарите от ТЕЛК. В случая ние отговаряме финансово за чуждо бездействие“, беше категорична д-р Холевич.
Според нея е необходимо и представители на НОИ да присъстват на прегледа на пациентите в ТЕЛК.
Тя посочи, че тези неща са залегнали в законопроекта, който е внесен официално в Народното събрание.
„Преди около две седмици съм го внесла в НС, но големите партии, МЗ и МТСП разполагат с него от повече от година“, посочи д-р Холевич.
„Ние сме против разделянето на медицинската експертиза от трудовата. Ние сме изобщо против термина "работоспособност". Ние искаме медицинските комисии да определят вида и степента на увреждането, а човек да може да работи според квалификацията и възможностите си“, обясни тя.
Д-р Боряна Холевич съобщи, че вече има написана декларация в подкрепа на колегите им от Пловдив и след като бъде подписана от всички председатели на ТЕЛК-овете в София, ще я внесат в съответните институции.
„В цяла България има такива случаи на начислени административни актове. Ние обикновено ги обжалваме в съда и в над 90% от случаите печелим делата. Но не това е решението на проблема“, каза още д-р Боряна Холевич.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари ТЕЛК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»