Сигнализираха президента за реформата в ТЕЛК

РадевНационално представените организации за хора с увреждания внесоха декларация за необходимостта от реформи в системата на ТЕЛК на среща с президента Румен Радев. Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е против концепцията за реформа в ТЕЛК, според която немедицински лица, служители от НОИ, ще издават експертиза за трудоспособността на хората с увреждания.
Адриана Стоименова от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания заяви пред БНР, че организацията не приема служители на НОИ да издават експертизи за трудоспособност по документи. Хората с увреждания имат готовност на 3 декември да организират протест заради решението две комисии да издават ТЕЛК решения – медицинска и за работоспособност.

„Колегите, които са от страната, хората с увреждания, родители, настояват да се случи на 3 декември. Тази реформа я чакаме ние, хората с увреждания, отдавна. Но за наша неприятна изненада се включва и една нова концепция по документи да се прави експертиза на работоспособността на работещите хора с увреждания в НОИ. Не сме съгласни на този вариант, защото считаме, че разширяване на ветрилото от допълнителни експертизи, от допълнителни комисии, на документи, без лицето да бъде видяно, не повишава контрола“, коментира Стоименова.

„В тази посока сме предложили лекарите от НОИ да се върнат обратно в комисиите, за да може още тогава да кажат дали са съгласни с това, което виждат като документация и лицето, неговото състояние. Бихме искали да остане оценката на намаляване на функционалността общо, комплексно“, обясни Адриана Стоименова и допълни, че освен комплексната комисия за освидетелстване от ТЕЛК, от националния съвет предлагат да влезе електронното здравно досие, чрез което ще се знае това лице къде се е лекувало, как, защо, кой лекар, имало ли е рехабилитация.

Инвалидните пенсии са средно около 200 лв., а над 80% от работещите хора с увреждания работят на минимална работна заплата. Едва 10% от тях обаче имат работа.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти ТЕЛК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»