Министър и депутати се договориха за бюджета на НЗОК и промените в ТЕЛК

АнаниевСлед среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и депутати от "Обединени патриоти" стана ясно, че за здравето на българина за следващата година ще бъдат намерени още 27 милиона лева. Допълнителните средства обаче ще дойдат от резерва на НЗОК, а не от друго перо на държавната хазна, информират от bgnes.com. Ананиев и патриотите обсъдиха проектобюджета на НЗОК, който утре ще бъде разглеждан в ресорната парламентарна комисия.

Ще се предложи за приемане увеличение на първичната извънболнична помощ със седем млн. лв., на специализираната извънболнична помощ също със седем млн. лв., с три млн. лв. на медикодиагностичните дейности и с десет млн. лв. дейността на стоматолозите.

Според Кирил Ананиев в момента в никакъв случай не бива да се намаляват други дейности, като болничната помощ или лекарствата. Той посочи още, че "Обединени патриоти" имат приоритети, свързани с профилактиката, с борбата срещу наркотичните вещества, които обаче са залегнали в съответните нормативни актове и бюджета на Министерството на здравеопазването.

Министър Ананиев обясни още, че работната междуведомствена група за ТЕЛК-овете е в края на своята работа. Съвсем скоро, може би до дни, ще излезе с предложение, което след като го погледне и ръководството, ще тръгне към МС.
„Ангажиментът им е до Нова година да има предложение, ще влезем в сроковете“, допълни министърът.

От своя страна депутатът от „Обединени патриоти“ Калин Поповски подчерта, че за първи път министър финансист разбирал добре проблемите на здравеопазването, вероятно и защото дълго време е бил председател на Надзорния съвет на НЗОК.
„Може би и чрез регулиране на финансите ще стигнем до оптимизация в здравния сектор, която дълго време не е постигана като секторна политика“, каза още Поповски.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»