Министър Петков: На следващ етап ще стане ясно дали работещите хора с увреждания ще получават инвалидна пенсия

Бисер ПетковМинистърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че въвеждането на експертизата на работоспособността е етап от общата реформа в системата на ТЕЛК и предстои да бъдат уредени с осигурителното законодателство правата на хората с увреждания, което не става в тази концепция. Според него на следващ етап ще има отговор и на въпроса дали работещите хора с увреждания ще получават и пълна инвалидна пенсия, информират от investor.bg. Концепцията предвижда обособяване на експертизата на работоспособността, която сега е част от общата медицинска експертиза, и извършването ѝ самостоятелно от отделни органи, които се предлага да бъдат към НОИ - така наречените "комисии за експертиза на работоспособността".

Те ще извършват оценка на работоспособността на хората с увреждания, които преди това са минали чисто медицинска оценка и е установено вид и степен увреждане, което надвишава 50%.
„Експертизата на работоспособността е по-скоро етап от тази обща реформа“, каза Петков.
Дългоочакваната концепция за реформа в системата на ТЕЛК вече е внесена в Народното събрание, като се очаква документът да бъде обсъден в социалната и здравната комисия, след което да се гласува в пленарната зала. Основният въпрос е дали с концепцията ще бъдат решени проблемите на хората с увреждания и целта на реформата ще бъде постигната.
Според Явор Алексиев от Института за пазарна икономика един от плюсовете на новата концепция е, че се признава провалът на досегашната система.
„Реформата на медицинската експертиза и разделянето ѝ на две части до голяма степен ще помогне да се премахне този универсализъм, който съществува до този момент, а именно – сдобиването с ТЕЛК решение автоматично да води до голям набор от привилегии, които в основната си част стимулират и така наречените фиктивни инвалиди да се опитват да се сдобият с такова решение“, посочи той.
Икономистът заяви, че неща, които нямат непременно отношение към интеграцията на един или друг човек, стават автоматично достъпни в момента – такива са например безплатните винетни стикери, различни данъчни облекчения, защитата от уволнение, по-дългият платен отпуск. Той коментира още, че новият документ не изчерпва всички проблеми, някои от които изискват индивидуализиран подход.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като ТЕЛК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»