Организации на хора с увреждания: Отдавна чакаме реформата в ТЕЛК, но не сме съгласни с предложенията (видео)

БТВНационално представителните организации на хора с увреждания не са съгласни с новата концепция за реформа на експертизата на работоспособността. Тя беше внесена в парламента от социалния министър на 31 октомври, информират от bTV. Според нея ще има две комисии – едната ще е здравна и ще определя увреждането, а другата ще е към НОИ и ще оценява работоспособността на всеки болен. Така ще се решава кой да получи инвалидна пенсия и кой да бъде насочен да си търси подходяща работа. Решенията на комисиите към НОИ ще важат до пет години. Целта на предложенията е да се засили контролът над отпусканите инвалидни пенсии.

„Отдавна чакаме реформата в ТЕЛК, но никога не сме се съгласявали на това, което е предложено – разделяне на експертизата на две комисии“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Адриана Стоименова – Стефанова, която е представител на такава организация.
„Нашето предложение е създаването на мултидисциплинарна комисия, която да оценява био-психо-социален модел на едно лице“, посочи тя.
„Внесената в Народното събрание концепция не отчита нашето предложение“, посочи друг представител на организациите – Веска Събева. Тя добави, че са в контакт с Обединени патриоти и са поискали среща и с другите парламентарно представени групи.
„За да можем да обясним. Защото това е много сложна материя. Промяната в ТЕЛК ще засегне всички хора, не само тези в работоспособна възраст, ще засегне и децата, и хората в следпенсионна възраст“, каза тя.
„В срещи със социалния министър и вицепремиера Валери Симеонов ни казаха, че е възможно за работещите хора напълно или процентно да отпадне пенсията“, заяви Стоименова – Стефанова и добави, че са против оценка на работоспособността по документи в НОИ.
„Настояваме да има контрол, предложили сме представител на НОИ да влезе в тези комплексни комисии, да се въведе електронното здравно досие, което да проследява дали едно лице се лекува, как, къде, за да може да има прозрачност при установяване на неговата намалена функционалност“, категорична е тя.
„Не отричаме, че има фалшиви ТЕЛК-ове, но цифрата, която се носи в публичното пространство, е абсолютно невярна“, посочи Събева.
„В неофициални разговори ни казаха, че са около 5% тези, които са с неправомерно издадени ТЕЛК-ове. Не виждам как от 5% ще се съберат 1,6 млрд. Ако се прави някаква реформа, да се направи такава, че и хората с увреждания, които неправилно търпят санкции и обиди за това, че са фалшиви, да могат да излязат на светло и да бъдат спокойни, че могат да си намерят и работа“, призова тя.
„Пенсията, която получават хората с увреждания, е относно поддържане на техния здравен статус – за нужната подкрепа, за да стигат до работното си място, за нужната рехабилитация“, обясни Стоименова – Стефанова. Тя посочи и че работещите хора с увреждания работят по националните програми за насърчаване на заетостта, където заплатите са минимални. Отделно в малките населени места намирането на работа на такива хора е изключително трудно. Отново по неофициални данни на НОИ пенсията за хора с увреждания е средно около 200 лв.
Събева посочи, че „социалната система не е достатъчно готова, не е разработена така, че да поеме това, което ще отпадне като пенсия“.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като ТЕЛК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»