„Обединени патриоти“ имат амбиция да се преразгледат всички решения на ТЕЛК за 2 г.

ТЕЛКНародният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Калин Поповски заяви след среща с организации на хора с увреждания в парламента, че имат амбицията за около 2 години, по т.нар. гръцки модел, хората с увреждания да преминат през оценка на медицинската работоспособност, съобщават от Агенция „Фокус“.
„Хората с увреждания са около 1 млн. и се разделят на две големи групи. Около 450 000 са тези между 18 и 60 години, те имат ТЕЛК-ови решения в работоспособна възраст. Още около половин милион имат интеграционни добавки за хора, пенсионирани по възраст“, обясни той.

„През годините тази цифра се е увеличила сравнително повече, отколкото са евентуалните хора с увреждания. Трябва да има ревизия и този публичен ресурс да се изразходва за хората, които имат нужда“, посочи Калин Поповски.

„Постави се като условие и хората, които имат трайни увреждания, за които медицинските експерти са преценили, че са до живот, да не трябва да имат срочни ТЕЛК-ови решения. Няма смисъл да ги разхождаме през 2 - 3 години отново по комисии“, коментира депутатът.

„Една от основните теми, които поставихме, беше за преоценка на начина, по който се прави медицинската експертиза, оценката на работоспособността“, заяви заместник-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

„Това породи една много сериозна активност в правителството, имаше работни групи. Вече имаме продукт, който е внесен от МС в НС“, обясни той.

„Инициирахме среща, защото искаме този тип реформа да се направи с участието на хората с увреждания, а не въпреки тях или ощетявайки ги“, посочи Искрен Веселинов.

„Имаме съмишленици в тяхно лице, защото те са също толкова заинтересовани от това да има контрол, да се получава помощ само от реални инвалиди и тази помощ да бъде адекватна“, допълни още той.

„Като може би най-спешно е виждането, което е останало в концепцията на МС, че ще има две комисии - едната за медицинската експертиза и една за работоспособността. Тези хора би следвало да се разхождат от комисия в комисия, това трябва да бъде решено. Не може да разхождаме хората с увреждания от инстанция на инстанция“, каза още депутатът.

Маркирана като ТЕЛК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»