БТТП: Бюджетът на НЗОК е без обективни показатели за оценка

бттпВъв връзка с проекта на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 година и мотиви към него, Българската търговско-промишлена палата (БТПП), изразява следното становище:
Подкрепяме продължаващото запазване на размера на здравноосигурителната вноска в размер на 8 на сто, но считаме, че следва да се изравни дела на осигуровки, плащани от работодателите и тези от работниците/служителите (50/50).

В здравеопазването за поредна година отбелязваме, че е нужно по-ефективно използване на публичните разходи. Увеличаването на средствата не гарантира автоматично по-високо качество на здравните услуги. Не наблюдаваме заложени обективни показатели, с които да се оцени до каква степен реално се постигат резултати, имайки предвид ръста в бюджета на НЗОК с 407.2 млн.лв. за 2018 година спрямо 2017 година.
Според БТПП е крайно наложително да се подобри контрола върху реално извършваните здравни услуги и ограничаване на възможностите за фиктивно оказана медицинска помощ. Друг пример за недостатъчно отговорното отношение в здравната сфера е липсата на контрол и санкции при издаването на болничните листове.
По отношение на разпределението на увеличените средства по направления, считаме, че следва да се даде по-голяма тежест на финансирането на извънболничната помощ и засилване на профилактичните прегледи.
БТПП обръща внимание, че получаването на проекта на Закона за НЗОК в деня преди заседанието на НСТС е практика, която възпрепятства протичането на ефективен социален диалог.  
 Цветан Симеонов, Председател на УС  на БТПП

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»