Султанка Петрова: Целият процес за промените в ТЕЛК ще бъде завършен в края на 2019 г. (видео)

o optЗаместник-министърът Султанка Петрова заяви пред телевизия „България 24“, че Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването работят съвместно по разработването на нова концепция за оценка от ТЕЛК.
„Ние ще представим нашата визия за това как и по какъв начин може да работи медицинската експертиза и експертизата на работоспособността в България. Предлагаме експертизата на работоспособността да се разработи на базата на Международната класификация на Световната здравна организация, която се нарича ICF. Чрез нея се определят човешкото функциониране, здраве и уврежданията на всеки един човек. Засега това е най-съвършената система, по която се определя експертизата на работоспособността“, каза Султанка Петрова.

„Другият вариант, около който се обединихме и който ще бъде предложен на Националния съвет по медицинска експертиза, ще включва експертизата на работоспособността и медицинската експертиза да се осъществяват от един мултидисциплинарен екип, който ще включва експерти с различни специалности“, поясни заместник-министърът.
Султанка Петрова уточни, че целта на тази концепция е медицинската експертиза и експертизата на работоспособността да се правят на едно място, като това ще осигури по-лесен достъп на хората и ще премахне излишното обикаляне на кабинети.
„Промени има и в начина на подаване на документи - информацията ще може да се подава онлайн или евентуално във фронт офис, който ще обхваща както медицинската експертиза, така и експертизата на работоспособността“, обясни тя.
Отделно се предвижда да има и мобилни групи, тъй като в малките населени места много от хората, заради своите тежки увреждания, нямат възможност да отидат до големия град, за да се освидетелстват.
Заместник-министър Петрова заяви, че целият процес за промените в експертизите ще бъде завършен в края на 2019 г.
Повече подробности вижте във видеото:

Маркирана като ТЕЛК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»