Правителствен документ: Състоянието на здравната система е заплаха за националната сигурност

знамеОт проект за актуализация на Стратегията за национална сигурност, подготвен от правителството, става ясно, че състоянието на здравната система е една от най-големите заплахи за националната сигурност. Актуализирането на стратегията е било наредено от премиера Бойко Борисов през юли и вече е готов вариант за приемане от Министерския съвет, съобщават от вестник 24 часа.
"В момента страната ни е изправена пред съществени рискове за националната сигурност, свързани с високо ниво на обща и преждевременна смъртност, високо ниво на майчина и детска смъртност, високо ниво на степен на увреждане и трайна неработоспособност и ниска продължителност на живота в години, както и в години на добро здраве", е записано в параграф 32 на правителствения проект.

Един от основните рискове е периодичната липса на медикаменти, изтъква още актуализираната стратегия за сигурност. Добавено е и изтичането на мозъци - особено в частта за медицински кадри, към държави с по-високо заплащане.
„Един от големите рискове за националната сигурност е продължаващата реформа в здравеопазването, която е предпоставка за злоупотреби с вратички в законите“, пише още в стратегията.
"Неефективната организация на системата е причина за генериране на закононарушения в тази сфера. Проблем по линията продължава да е "източването" на НЗОК чрез злоупотреба с клинични пътеки", е друга констатация в актуализираната стратегия.
Документът твърди още, че в продължение на години се наблюдава влошаване на здравния статус на населението, а непосредствена заплаха е и демографската криза.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»