Амбулаторният лист може да служи за извиняване на отсъствия

fee-schoolТаксата за извиняване на отсъствия при боледуване на детето – възможност здравната система да се справя с недофинансирането или пореден начин да се вземат пари от родителите.
Галинка Павлова от Българския лекарски съюз, посочи, че тази такса е начин да се подпомогнат финансово лекарските практики, макар че няма да може да реши проблема им изцяло.
От началото на учебната година се увеличават извинителните бележки, върху които подпис и печат трябва да сложи д-р Стефанова. Голяма част от тях са поискани от родители на здрави деца.

„Медицинската бележка за извиняване на отсъствия на детето от училище или детска градина се превърна в нещо, което решава проблеми, не свързани със здравето на децата, тоест отсъствия по всевъзможни причини. Детето отсъства поради проблем с родителя, детето не ходи на училище, защото прави нещо друго, детето трябва да получава, тоест неговите родители детски, а без въпросните бележки, извиняващи отсъствията това не може да се случи и така. Тоест това се превърна и в лекарство за решаване на много и социални проблеми”, коментира джипито д-р Силвия Стефанова.
Тя обявява такса за такъв документ- 3 лева. „Ние решихме, че няма да участваме в процеса на решаване на социални проблеми с медицински документи, очевидно не съвсем с вярно съдържание”, заявява тя.
Румен води децата си на преглед, защото са настинали в променливото време. Бащата е склонен да си плати за бележка, дори стига и по-далеч - няма против да плати и за преглед, въпреки че никой не му е поискал пари за това.
Други родители не са съгласни да плащат. „Това е наглост. С 360 лв. как да лекувам децата си. Ето в момента ще ме пратят с рецепта в аптеката, как да ги образовам при положение, че съм дала по 50- 60 лева за помагала, само за помагала, как да ги облека и да ми кажат да заплатя и медицинската бележка, просто е нагло”, категорична е Милена Сотирова.
Председателят на Районната колегия не може да прогнозира колко от колегите на д-р Стефанова ще последват примера й. Предполага, че това ще са тези, които имат повече пациенти до 18 години.
„Няма как да бъдат санкционирани колегите, защото аз всяка услуга, която един общопрактикуващ лекар предлага и не му се заплаща от здравната каса, би могъл да поиска съответната сума от този, който иска тази услуга, така че няма начин да бъде санкциониран”, посочи д- р Румен Алексов, председател на Районната колегия на общопрактикуващите лекари в Кюстендил.
Това поне малко би компенсирало бумащината, свързана с издаването на бележки.
Живка Бояджиева, председател на сдружението за развитие в българското здравеопазване, е категорична, че проблемът се корени в малкото осигуряващи се у нас. „Половината медицинска помощ у нас се плаща от пациента. В развитите страни този процент е около 10. Два милиона души се осигуряват, а останалите 4 млн. се покриват от бюджета и 1 млн. въобще не се осигуряват”, каза тя.
По думите й като родител е против да се плащат бележките, но и лекарският труд трябва да се плаща. Те предложи амбулаторният лист да служи за „извинителна бележка” на детето пред учителите. Така хем детето ще има документ, хем лекарят няма да губи време да издава нов документ.
Павлова добави, че държавата трябва да поеме таксите на тези, които са освободени, а като цяло е явно, че системата е изчерпала солидарния си модел.
Експертите бяха категорични, че френският лечител Рене Мей е шарлатанин и мами доверчивите и отчаяни хора.
Живка Бояджиева обърна внимание, че хранителните добавки у нас не са на режим оповестяване и не е трудно да се продават всякакви добавки. Целият разговор във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»