Фалират болниците, които се управляват зле

n.p.novaСпоред здравния министър Николай Петров, лошото състояние на част от държавните болници се дължи на лошо управление, а не на недостатъци на регламентите. Проблемите в болниците във Враца и Ловеч проф. Петров коментира пред Нова телевизия така: „Лечебните заведения, които се управляват добре, не стигат до тези проблеми”. „Има застрашени болници. Вземаме мерки”. Той даде пример с болницата в Ловеч, където поставили ангиограф, но само 1/10 от приходите от него постъпвали в държавната болница. "Няма нищо лошо в сътрудничеството, но трябва да е взаимно изгодно".

Относно скучайте, в които на пациенти е отказвана помощ в няколко болници той заяви, че няма ясно разписан регламент, ако един пациент е зле, къде да бъде закаран и кой ще се заеме с него. „Това може да бъде регламентирано, но с доста широк консенсус”, каза министърът. От друга страна, ако една болница има издадено разрешение за най-високо ниво на компетентност, то тя не би трябвало да препраща пациенти в друга, каза Петров. Той отказа да коментира случая с починалата от сепсис жена във ВМА, заради това че докладът от проверката на медицинския одит не е готов.
Петров защити отново отказа на Пирогов да окаже помощ на пострадал при катастрофа на кръстовището пред болницата човек. „Регламентът не им позволява да го направят”-каза министърът но от думите му не стана ясно дали има намерения да го променя.
Преди седмица той реанимира човек, припаднал пред Министерството на здравеопазването. Д-р Петров дори се качва в линейката и помага на спешния екип. „Линейката беше прекрасно оборудване, а колегите си свършиха работата прекрасно”,каза здравният министър. Цялото интервю вижте във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»