Отмяната на Наредба 2 е най-доброто нещо в здравната ни система през последните 10 години (видео)

бтвВърховният административен съд отмени наредбата, която определя основния пакет медицински дейности, заплащани от НЗОК. Ще останат ли болниците без пари и как здравната каса ще им плаща коментираха по bTV д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването и д-р Стефан Константинов - директор на онкологията в София и бивш здравен министър.
„Съдът казва, че не може министърът да определя пакетите. Реалните последици са, че политиците са отстранени от договарянето на медицински услуги и няма да има популизъм при подбора на болестите, които НЗОК покрива”.

От сега нататък ще се договарят професионалистите на базата на ясни разчети, обясни д-р Кацаров и посочи, че отменената наредба няма общо с плащанията на болниците. „В момента има действащ НРД и действащи договори на лечебните заведения с НЗОК. Отчета и плащанията на дейността се извършват по тези договори. Наредба 2 няма нищо общо с тези плащания.”
Кацаров даде за пример Холандия, която се смята за страната с най-добро здравеопазване в Европейския съюз, където успеха на реформите по думите на самите холандци се дължи в най-голяма степен на това, че са успели да изолират политиците от вземането на конкретни решения за медицинските дейности.
Д-р Константинов добави, че съдът е посочил не че разделението на двата пакета, направено от Петър Москов, е лошо, а че няма мотиви за това.
„В закона се казваше, че министърът определя кои заболявания да са в пакета, а Москов реши да го раздели на две и членът отпадна. Когато се раздели пакета отпадна и правното основание за наредбата”, посочи той. Според него МЗ може да обжалва решението, единствено „за да спечели време за реакция”.
Според д-р Кацаров обжалването е безсмислено и би било унизително за едно министерство да се пуска жалба само „за да се печели време”.
„В момента не се случва нищо лошо. Напротив, отмяната на наредба 2 е най-хубавото нещо, което е станало в здравната система през последните 10 години” - каза в заключение Председателят на ЦЗПЗ.
Здравното министерство заявило в писмен отговор до БТВ, че е създало работна група към ведомството ще направи преглед на Наредба №2. 
Повече подробности вижте във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»