Таксата за извинителните бележки да бъде регламентирана (видео)

burocracyВече ще трябва да се заплаща за извинителните бележки на децата, издадени от лекар, защото издаването на документа във времето не е бил в основния пакет дейности, гарантирани от НЗОК, обясни пред Bulgaria On Air председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов. 
"Децата не заплащат потребителска такса и искаме това да се промени. Родителите да заплащат поне минимална такса", посочи д-р Миндов и допълни, че голяма част от финансирането в педиатрията е силно намалено и трябва да бъде компенсирано.

Ема Черногорска от Сдружение "За децата ни" коментира, че топката е в Министерството на здравеопазваното, за да бъдат преразпределени парите, така че родителите да не заплащат за бележки, след като децата до 18 години са здравноосигурени. От началото на тази учебна година родителите вече нямат право да извиняват децата си по семейни причини до 30 дни, а до 10.
"Това ще накара родителите да отидат до личните лекари и да вземат фалшиви медицински бележки. Ако таксата е 1 лев, това няма да се отрази на ничий джоб. Въпросът е, че всяко здравно заведение може да определя таксата - тя може да бъде 2 и 5 лева, това трябва да бъде регламентирано", обясни Черногорска. Тя е на мнение, че е по-добре да се заплаща самият преглед, а не извинителната бележка.
Д-р Георги Миндов отбеляза, че у нас няма "черен пазар" за извинителни бележки.
"Родителите трябва повече да се тревожат, че срещу тях има недофинансирана система, лекар, който е демотивиран и неангажиран", подчерта председателят на общопрактикуващите лекари в София.
Вижте повече подробности във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»