Такса за извинителни бележки – 0, 1, 2, 5 лв., зависи от личния лекар (видео)

джипиОт началото на учебната година извинителните бележки за училище вече се вземат от личния лекар срещу заплащане. Учениците задължително представят бележка от лекар, когато отсъстват от занятия по болест, съобщават от bTV. Документът се изисква и в детските градини, когато родителите искат да бъдат освободени от част от таксата. По този повод Гинка Димитрова потърсила личния си лекар, когато 3-годишната ѝ дъщеря се разболяла.
“3 лева струваше бележката. И поиска за мен, за моя болничен, 3 лева, като аз съм неин пациент”, обясни тя.

Таксата за извинителната бележка е напълно законна, тъй като издаването на документа не е включено в пакета дейности, платен от Здравната каса. А всеки личен лекар определя размера сам – 0 лева, 1, 2, 5 или повече, зависи от джипито.
„Това е договорен процес, могат да се договорят и на отделни цени”, коментира д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.
Таксата е за административно обслужване. Важно условие е на видно място в лекарския кабинет да има изложен ценоразпис. Срещу платената сума пациентът трябва да получи касова бележка. За издаване на болничен обаче няма такса. Гинка Димитрова държи на по-голям контрол и ред при таксуването на пациентите.
Вижте подробности във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»