МЗ дава шефовете на държавната болница във Враца на прокуратурата

petrov generalМинистерството на здравеопазването изготвя доклад за нарушенията в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца , който ще бъде даден на прокуратурата. Това заяви министър проф. Николай Петров на заседание на здравната парламентарна комисия, където отговаря на въпросите на депутатите по време на блиц-контрол.
„Задълженията на  МБАЛ „Христо Ботев“ може да достигнат и над 20 млн. лв.“, каза здравният министър. „Обявените към момента близо 14 млн. лева дългове са само главници. Когато към тях се добавят лихви, такси на частните съдебни изпълнители, съдебните такси, както и тези към адвокатите, то сумата ще отиде над 20 милиона. Договори са подписвани без да защитават по никакъв начин интересите на болницата. Фигурират наказателни лихви по 10 %. Никой не може да издържи на това“, заяви още министърът  на здравеопазването .

Проф. Петров определи практиките в лечебното заведение като тежки и порочни. Като пример той посочи, че на една малка площ във Враца са концентрирани три болници – областната много профилна болница, частна, също многопрофилна, структура и още една болница, която е под наем в сградата на областната. Последната не плаща нищо за наем, тъй като договорът сключен с нея е за ремонти, за което от МБАЛ „Христо Ботев“ не са получили и стотинка. „Получава се филтриране на пациенти в трите болници. Тежките и неосигурените случаи отиват в МБАЛ „Христо Ботев“, а „по-интересните“ –  в двете частни болници“, обясни министърът на здравеопазването.
Справките показват и редица други нарушения.  За пример министър Петров посочи, че скенер, който може да бъде закупен за 300 хил. лева е платено за близо милион. Само за две години при един от предходните директори на болницата дълговете на лечебното заведение се увеличават от 3 млн. лв. на над 10 млн. лв.
Това, което ще направи МЗ за врачанската болница, е да преведе авансово субсидията за отдалеченост и спешност. Ръководният екип на Министерството на здравеопазването провежда разговори с местната власт, за да получи съдействие ѝ. „Предстои ни много тежка работа и няма да се поколебаем да я свършим. Ще се борим да запазим болницата“, категоричен беше проф. Николай Петров.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»