Заплахи с ножове, пистолети и мачете – ежедневие в Спешна помощ (видео)

БТВЗаплахи с ножове, огнестрелни оръжия и дори мачете – такива са разказите на спешната медицинска помощ в София.
„Става въпрос за ежедневна агресия”, заяви пред bTV д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП – София, след поредния случай на агресия срещу медицински лица, когато спешен екип беше заплашен с нож от близки на пациентка.
„Момчето ни посрещна доста афектирано, със сълзи на очите, бащата ни посрещна гол до кръста, целия изпотен, много нервен, с крясъци, че съпругата му има инсулт и трябва да отиде в болница. Когато влязохме в апартамента, видяхме една жена, която седеше нормално на леглото, без симптоми на безсъзнание”, разказва Валери Темелков, който е бил част от спешния екип.

Започва рутинен преглед и в един момент синът се появил, държейки голям кухненски нож в ръка.
„Веднага реагирах и му казах да спре и да пусне ножа. Той може би се стресна от тонът ми, защото го казах рязко”, допълни Темелков.
Д-р Георгиев също разказа фрапиращ случай от неговата медицинска практика.
„В кв. „Люлин” живее един наш абонат – човек, който се обажда почти ежедневно на спешна помощ, лъже, измисля симптоми и много затруднява работата ни. Този абонат ме посрещна на адреса чисто гол, с бразилско мачете в ръка. Заби мачетето в масата и каза „Сега ме преглеждайте, аз не съм добре”, спомня си медикът.
На друг техен колега опрели пистолет в главата по време на преглед. Според медиците проблемите с агресията започват още с възпитанието на децата и това на обществото по-късно.
„МВР винаги се отзовават, но обстановката на адреса на пациента може да се промени за части от секундата. Както всичко е наред, в един момент може да се промени”, допълва д-р Георгиев.
Повече подробности вижте във видеото:

Маркирана като лекари пациенти ЦСМП ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»