Доц. Добромир Димитров: Образованието по медицина у нас трябва да се промени

ХайфуБългарският хирург д-р Добромир Димитров, заместник-декан на факултет "Медицина" в Медицински университет – Плевен, беше преизбран за втори мандат в Управителния съвет на Международната асоциация по минимално инвазивна и неинвазивна медицина на форум в Китай. За новостите в своята наука той казва в интервю пред БНР, че имат смисъл, само ако допринасят за по-добрия живот на пациентите. При HIFU хирургията се използва високо интензивен фокусиран ултразвук, а в последните години българските хирурзи не отстъпват на световните.
„Отворената хирургия е изиграла своята роля, помогнала е на милиони хора през последните десетилетия, обаче е време да се замести със специфични методи, които са по-минимално инвазивни или неинвазивни. Това е един много бавен път, дори ако погледнете от философска гледна точка - съзнанието на колегите да се промени с това нещо, че има метод, който е по-малко инвазивен, но е запазил или подобрил клиничните резултати за пациентите“, коментира доц. Димитров.

Според него образованието по медицина у нас трябва да се промени и казва:
„Ето защо трябва да променяме медицинското образование, философията в медицинското образование, че студентът и младият лекар, а после и опитния лекар, трябва да бъде до края на практикуващите си години една отворена книга, а не да спре в един момент своето развитие и интерес към новостите и да каже - аз съм готов, изградих се и преустановявам занапред да следя новостите, защото това, което знам и мога, е достатъчно", обяснява хирургът и допълва, че това не е така и е един проблем на нашия модел на обучение в момента в България.
В Европа има 8 центъра с функциониращо HIFU /Хайфу/ лечение, а в Плевен е един от тях. Доц. Димитров е негов ръководител и се гордее, че в очите на колегите си от другите страни сме равностоен партньор. Хайфу е неинвазивна методика за стопяване (аблация) на тумори, без разрези, риск от кръвозагуба и намален риск от инфекции. Това е зелена технология, защото при нея няма радиационно лъчение. Фокусира се високоинтезивен ултразвуков лъч в точка от 3 мм и тъканите се нагряват до 100 градуса по Целзий. С това загряване точка по точка туморите се унищожават. Използва се както за доброкачествени солидни тумори, така и за злокачествени. Най-интересният аспект от лечението на онкологични заболявания с хайфу е ракът на простатата и на панкреаса. От доброкачествените тумори най-много процедури в световен мащаб се правят на фиброаденом на млечната жлеза и миома на матката. При всички тези случаи се следват специални критерии за одобрение на пациента, т.е. не всички болни с тези заболявания могат да бъдат лекувани с Хайфу.
В България НЗОК не покрива цената на аблацията, защото системата не е отворена към новостите и е много трудно да се пребори. Пациентът заплаща всичко. В държави като Испания, Германия, Италия аблацията се покрива изцяло или частично.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»