Общинската онкология получи нов апарат за диагностика (видео)

ФандъковаОбщинската онкологична болница в София получи нов мобилен ехографски апарат от последно поколение за диагностика на онкологични заболявания, който струва 26 100 лв. По този повод лечебното заведение бе посетено от кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщават от БТА. Предимството на новият апарат е, че има много добра разделителна способност и чрез него могат да се уловят структури, които са само няколко милиметра, обясниха пред столичния кмет и пред журналисти лекари от Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания. Близо 48 000 пациенти са лекувани в болницата през 2016 г., а за първите 6 месеца на тази година - над 23 000 души.

Апаратът е закупен със средства, събрани в благотворителна кампания, организирана от списание "Ева". Той може да се използва както за диагностицирането на рак на млечната жлеза, така и за онкогинегологични заболявания, рак на щитовидната жлеза и рак на простатата.
"През последните години инвестирахме над 6 млн. лв. в болницата. Сега предстои със собствени средства ръководството да направи ремонт за 1 млн. лв. за енергийна ефективност", каза Фандъкова.

Новата апаратура ще бъде включена и в поредния етап на скрининговата програма на Столична община за профилактика на рак на гърдата, която се провежда за трета поредна година заедно с 4 общински и 2 държавни болници. Ще бъдат прегледани около 3000 учителки и служителки в общинските транспортни дружества в София. Кампанията е лична инициатива на Йорданка Фандъкова.

Вижте подробности във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»