От ЮЗУ искат повече студенти за медсестри и акушерки (видео)

сестриЗа по-голям прием на студенти в специалностите медицинска сестра и акушерка настояват от Югозападният университет в Благоевград. В момента в тези специалности се приемат само по 18 души, а в болничните заведения в областта има сериозен недостиг на медицински сестри, като голяма част от тях са в пенсионна възраст, информират от БНТ. Пациенти, които са се лекували в болници в Благоевград казват, че често една медицинска сестра е на смяна в цяло отделение и се усеща нуждата от повече специалисти.
Голяма част от медицинските сестри в Благоевград в момента работят в две здравни заведения заради недостиг на персонал. В многопрофилната болница в Благоевград работят 156 медицински сестри и акушерки, като 50 са в пенсионна възраст и на тяхно място трябва да бъдат назначени млади специалисти.

Главната медицинска сестра в многопрофилната болница в Благоевград Венета Стефанова заяви, че болницата изпитва остра нужда от медицински сестри и акушерки, като се има предвид, че до 2019 година предстои пенсиониране на още 25 медицински сестри.
За да не се задълбочи кризата с медицинския персонал в болниците в областта, от Югозападния университет са изпратили писмо до Министерството на образованието с искане приемът от 18 студенти да бъде увеличен.
„Ние сме заявили нужда от 40 медицински сестри допълнително и 20 акушерки, ако трябва да приемем повече хора, ние трябва да ги приемем законно, тоест това постановление трябва да бъде коригирано и допълнено с броя студенти", каза проф. Антони Стоилов, заместник-ректор „Образователни дейности” на Югозападен университет „Неофит Рилски” в Благоевград.
Вижте репортажът на БНТ във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»