Българско устройство предупреждава за кариеси, орални и онкологични заболявания

зъбПървото по рода си устройство за превенция на кариеси и орални заболявания създадоха български разработчици. То се нарича Oral Life Sensor и е дело на Димитър Рангелов и Невена Димитрова. Иновативното устройство се поставя в устата на потребителя и прави пълна диагностика, като го информира за неговото здравословно състояние в реално време. Oral Life Sensor може да предупреждава за кариеси и по-тежки орални и онкологични заболявания в начален стадий на развитие. Това ще позволи на собственика му да вземе мерки преди заболяването да е станало нелечимо или да са налице други тежки последствия, пише technews.bg.

Димитър Рангелов, който от години се занимава с роботи и иновации споделя, че идеята се е зародила от наблюдения и статистически данни за липсата на лична орална хигиена при представителите на подрастващото поколение и не само при тях. Статистиката показва, че днес това е актуален проблем във всички краища на света и голям процент от населението на Земята има ниска лична орална хигиена. Според него е погрешно мисленето, че пътят към доброто здраве на зъбите започва от зъболекарския кабинет, и малко хора залагат на превантивния подход. Като пример за тази негативна тенденция той посочва, че въпреки съвременните средства за профилактика и орална хигиена, днес над половината население на Земята страда от заболяване като кариесите.
Завършил е първият етап от проекта – самата изработка на уреда. Устройството ще се предлага в четири варианта. Първият ще бъде под формата на коронка, която ще се монтира на зъба на пациента. Вторият вариант ще е под формата на брекети, а третият – под формата на шина, която се лепи зад долните предни зъби. Четвъртият вариант е за хора, които не понясат да имат нещо в устата - шина, която наподобява протекторите за зъби на боксьорите и ще се поставя само за няколко секунди на долните зъби.

Маркирана като пациенти зъболекари

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»