Стоматолози с обвинителен акт за смърт на дете

зъболекарСофийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу д-р Валентин Павлов, д-р Венета Павлова и д-р Филипова за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост, съобщават от news.bg. Обвинението предвижда наказание от 1 до 6 години "лишаване от свобода", като съдът може да постанови и лишаване от право да упражняват медицинска професия за определен срок.
Д-р Павлов осъществява оперативна интервенция за отстраняване на киста в долната челюст на дете на 14 юни 2016 г. под обща анестезия. Според обвинителния акт Павлов еднолично, без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка. Решението му не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. Стоматологът не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания - с кардиолог, педиатър и алерголог, не са спазени и изискванията за предоставяне на информирано съгласие - информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка, а им било обяснено, че става въпрос за рутинна интервенция, като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.
След като детето изпада в клинично тежко състояние, около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента това състояние, което е по-често срещано при деца. Пациентът е откаран в "Пирогов" в състояние на cardiac arrest, а малко по-късно е констатирана смъртта му. Според експертизата причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която не е била третирана своевременно и качествено.
За престъплението тримата обвиняеми са с мярка за неотклонение "подписка" в очакване за насрочване на делото от съда.
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»