Д-р Грозев: Призивът на Горанов е незаконен и в нарушение на Конституцията

grozev vДен, след като изпрати писмо на Управителя на НЗОК с искане да се даде яснота за дълговете към чужди болници, председателят на БЛС се обърна с писмо и към Премиера. Повод за писмото на Грозев е отправеното с императивен тон искане на финансовия министър Владислав Горанов да не се подписват нови национални рамкови договори, докато не се провери финансовото състояние на НЗОК от Държавната финансова инспекция.

Проф. Плочев е приет спешно в болница

КПНа извънредното заседание на Надзорния съвет на НЗОК стана ясно, че към края на януари тази година задълженията на здравната каса към фондове в чужбина са на стойност над 270 милиона лева с лихвите. На заседанието се обсъжда има ли разминаване между информацията за просрочените задължения на касата, подадена от нейния управител, както и данните, съобщени от председателя на Надзорния съвет Жени Начева, информират от БНР. Заради разминаване в сумата "Просрочени задължения", съобщена от проф. Плочев пред парламентарната здравна комисия, в размер на 133 милиона лева към чуждите болници и сумата само от 7,6 милиона лева, посочена на парламентарната здравна комисия от председателя на надзора Жени Начева, днес Надзорният съвет се събра спешно на заседание.

Мини-тумори, създадени за борба с рака

Учените са успели да предскажат как пациентите с рак ще реагират на терапията чрез отглеждане на миниатюрни версии на техните тумори в лабораторията.

Те казват, че новаторската работа може да доведе до "по-интелигентни, по-добри и по-ефективни лечения".
Изследването в списанието Science е 100% точно при това, кои лекарства ще се провалят, а това може да освободи пациентите от ненужни странични ефекти.
Мини-туморите също могат да бъдат мощен начин за тестване на нови лекарства.

Малки мозъци
Бяха взети биопсии от 71 пациенти с напреднал колоректален рак и след това бяха отгледани в миниатюрни 3D ракови органи в лабораторията.
Отглеждането на "органоиди" е сравнително нова научна техника и в лабораторията са направени дори малки мозъци.
Изследователите третират всеки органоид със същия медикамент, който лекарите дадоха на пациента в клиниката.

НЗОК потвърди: Дълговете към Европейски болници са 271 200 000 лева

nhifПресцентърът на НЗОК разпространи съобщение до медиите, придружено с конкретна справка за размера на задълженията на НЗОК към фондове и болници от Европейския съюз. В съобщението се казва следното:
Предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към Европейския съюз, задълженията на България по Регламентите значително надвишават финансовите възможности на НЗОК, формирани от здравноосигурителни вноски.

Разнобой в БЛС за писмото на Грозев

groz borisПисмото на Председателя на БЛС, д-р Грозев до Управителя на НЗОК предизвика разцепление в ръководството на съюза. В 16 часа Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов изпраща до всички 16 членове на Управителния съвет съобщение по електронната поща, в което се казва:
Изпращам Ви полученото преди 1 час писмо от министъра на финансите г-н Вл. Горанов. 

Въведоха електронно управление на лекарствените терапии в УМБАЛ "Пълмед"

б-цаВ УМБАЛ "Пълмед" в Пловдив от началото на 2018 г. се реализира успешно проект за Електронно управление на лекарствената терапия чрез болничната информационна система. Новата услуга е част от цялостното е-управление на болничното заведение. Тя позволява в реално време да се проследява процесът по назначаване на лекарствата на пациентите, електронните заявки към болничната аптека на база направените назначения от лекуващия лекар, приготвяне на индивидуална доза за всеки пациент, както и контрол върху медикаментозната терапия. Електронното проследяване на лекарствената терапия ще предотврати грешки при назначаване или неизпълнение на предписаното на пациента лечение, пропускането на прием или предозирането на лекарства. Всеки лекар и медицинска сестра в "Пълмед" разполагат с електронни карти, посредством които се идентифицират в болничната система. Така по всяко време е ясно в колко часа и от кого е приложен даден медикамент.

Университети очакват новите кандидат-медици

0903034001427031552 603491 600x458 actualnoВ Медицинския университет в София вече започна кандидатстудентската кампания и до 14 март кандидатите за лекари и сестри могат да подават документи за предварителната сесия. Изпитите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ започват в средата на март, като за първи път тази година такива ще проведе също Факултетът по обществено здраве и филиалът му във Враца. Състезателната процедура започва с тест по биология на 17 март, а изпитът по химия е на 31 март. Документите за предварителния изпит на Факултета по обществено здраве ще се приемат до 8 март, а писмените изпити ще се проведат на 10 март.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»