NSVOK top banner

Вход

Според проучване: Твърде малкият брой напълно обучени медицински сестри е свързан с ежедневно повишаване на риска от смърт на пациентите с 3%

bolniziПриема в болнично отделение с под средния брой напълно обучени (регистрирани) медицински сестри, които да се грижат за пациентите, е свързано с увеличение с 3% на риска от смърт за всеки ден, когато недостигът продължава, смята изследването в Обединеното кралство, публикувано онлайн в списанието BMJ Качество & Безопасност.

Но отстраняването на несъответствията с нерегистрираните асистенти на медицинските сестри не е свързано с никакво намаляване на увреждането на пациентите, което предполага, че макар тези здравни работници да играят ключова роля за поддържането на безопасността в отделението, "те не могат да заместят регистрираните медицински сестри" ,
Делът на напълно обучените регистрирани медицински сестри в болничните заведения в Обединеното кралство е сред най-ниските в Европа. Много болници сега разчитат на нерегистрирани асистенти за медицински грижи, за да осигурят значителна част от грижата, твърдят изследователите.
За да разберат какво въздействие може да има тази комбинация от умения върху безопасността на пациентите в болничните отделения, изследователите са привлекли рутинно събрани данни за нивата на персонала за всички възрастни, които са приети в 32 отделения в болнично заведение в Южна Англия през април 2012 г. и март 2015 г.
През този период 138 133 души прекарали най-малко един ден в общо отделение за медицински и хирургически грижи и повечето (79%) бяха приети като спешни случаи. Средната им възраст е 67; 14% са на възраст над 85 години.

Нивата на персонала бяха измерени като час на пациент на ден. Но във всички отделения числеността на персонала за регистрираните медицински сестри е била средно 4,75 часа, докато тези за медицинските помощници са средно 2,99.
През първите пет дни от престоя им, пациентите са имали средно почти 2 дни ниско (под средното) ниво на регистрирана медицинска сестра и медицинска сестра, което е довело до кумулативен спад съответно от 23 и 15 минути.
По време на периода на проучване общата смъртност е била малко над 4% (5662 смъртни случая). Анализът на данните показва, че вероятността за смърт се е увеличила с 3% за всеки ден, за който пациентът е прекарал там при регистрирано ниво на медицински сестри под средното за това отделение.
Въпреки че ниските нива на персонал на сестринските помощници също са свързани с повишен риск от смърт (4%), те също са над средните нива на персонал.
Дните, в които броят на приемите в боница за всяка регистрирана медицинска сестра е значително по-висок от обичайното - над 25% над средното - са свързани с повишен риск от смърт от 5%.
Всеки допълнителен час грижи, осигурени от регистрирана медицинска сестра, е свързан с 3% намаляване на шансовете за умиране, сочи анализът. Но не е наблюдавано подобно въздействие за допълнителни часове грижи, осигурени от помощник-медицински сестри.
Въз основа на данните си, изследователите предполагат, че осигуряването на още един час на регистрирана медицинска сестра ще бъде еквивалентно на една допълнителна медицинска сестра за всяка смяна за отделение с 24 легла.
Това е наблюдателно изследване и като такова не може да установи причина, подчертава изследователите. Но констатациите са в общи линии в съответствие с тези на други публикувани преди това изследвания, казват те.
И въпреки че изследването включва само една болница, така че може да не е типично, изследователите посочват, че това не позволява на наблюдаваните асоциации да бъдат повлияни от "болничния ефект", при което болниците с повече ресурси наемат повече медицински сестри.
"Резултатите от тази статия предполагат потенциални ползи от увеличаването на наличността на регистрираните медицински сестри в остри болнични отделения", пишат изследователите.
"Въпреки това, в Англия, недостигът на регистрирани сестри изгледа продължава в краткосрочен план ... малко е вероятно това да се промени чрез увеличаване на броя на по-малко обучените медицински сестри в работната сила", добавят те.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Болници
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост