NSVOK top banner

Вход

Жените разкриват причините да отхвърлят превантивно лекарство за рак на гърдата

BreastCancer okСамо около една пета от жените, изложени на по-висок риск от развитие на рак на гърдата, смятат, че трябва да приемат лекарство, доказано да помaгa за предотвратяване на заболяването, съобщава ново проучване, финансирано от фондация „Изследване на рака Обединено Кралство“ (Cancer Research UK) и публикувано в списание „Клиничен рак на гърдата.”

Около 72% заявяват, че се притесняват за дългосрочните ефекти на тамоксифен, а 57% вярват, че лекарството ще им даде неприятни странични ефекти.
Изследователите, ръководени от екип от Университета в Лийдс, поискаха от повече от 400 здрави жени с по-висок риск от рак на гърдата от 20 центъра в Англия, независимо дали смятаха, че трябва да приемат тамоксифен, и загрижеността си за лекарството.
Те открили, че почти една трета (29%) от жените мислят, че лекарите предписват твърде много лекарства, а повече от една трета (35%) смятат, че лекарите ще предпишат по-малко лекарства, ако имат повече време. Около една четвърт (24%) от жените са имали лоши реакции към лекарства в миналото.
Почти една четвърт (24%) от жените смятат, че хората, които се грижат за лекарствата, трябва да предприемат редовни почивки от лечение; 23% заявяват, че са много чувствителни към лекарства и 17% вярват, че природните лекарства са по-безопасни от традиционните лекарства.

В последващ въпросник, на който отговорили 250 от жените, изследователите установиха, че по-малко от 15% са приемали тамоксифен, въпреки че са обсъдили превантивна терапия със здравен специалист. Жените, които вярваха, че лекарството е по-малко необходимо и са имали по-голяма загриженост относно употребата му, са по-малко склонни да приемат тамоксифен при проследяване.

Водещият автор д-р Самуел Смит от Университета в Лийдс заяви: "Жените в нашето проучване с основание обмисляха потенциалните вреди и ползи от използването на превантивна терапия, но някои вярвания за употребата на лекарството бяха много негативни при жените, които не приемат тамоксифен, въпреки доказаната му способност да помага в предотвратяването на рак на гърдата в дългосрочен план.
"Трябва да се уверим, че здравните специалисти са адекватно оборудвани, за да обсъдят потенциалните ползи и вреди на превантивното лечение с техните пациенти, така че жените да са добре информирани, преди да решат дали да приемат или да не приемат лекарства".
Д-р Джули Шарп, директор по здравната информация на Cancer Research UK, заяви: "Разбираемо е, че жените, които обмислят приема на ново лекарство, може да имат някакви притеснения и че за някои това няма да бъде правилният избор на тамоксифен и други лекарства, които могат да помогнат за предотвратяване на рака, но е жизненоважно да разполагат с цялата информация, за да могат да направят най-добрия избор за тях.”

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост