NSVOK top banner

Вход

22 000 бременни деца са постъпили в турски болници през последната 1,5 г. (видео)

turski soz rabotnikБлизо 22 хиляди бременни деца са постъпили в турски болници само през последната година и половина, научаваме от току-що публикуван официален доклад, информират от dw.com. Експерти се опасяват обаче, че реалният брой е двойно по-висок. Само между януари 2017 и юли 2018 година в турски болници са постъпили 21 957 бременни деца.
"Това показва, че всеки ден повече от 40 момичета раждат деца, въпреки че самите те са деца и би трябвало да ходят на училище", казва Али Шекер, лекар и депутат от опозиционната Републиканска народна партия.

Шекер отдавна се опитва да привлече вниманието към задълбочаващия се проблем с детските бременности. В началото на 2018 година той внесе парламентарно запитване защо здравните служители в две истанбулски болници не са информирали полицията за приетите общо 115 бременни непълнолетни момичета, 38 от които са били дори на възраст под 15 години.
Позовавайки се на турския Наказателен кодекс, Емрах Шахин, вицепрезидент на Центъра за правата на детето в Анкара, поставя същия въпрос: „Беше ли съобщено на полицията за тези 21 957 случая?". Защото според Наказателния кодекс, служителите в здравеопазването са длъжни да информират властите за всеки случай на детска бременност. Според Шахин, броят на такива бременности, които са били официално регистрирани през последните 18 месеца, е само върхът на айсберга. Експертът смята, че всъщност става дума за 40 000 до 45 000 детски бременности.
По данни на турското Министерство на правосъдието, не може да се установи връзка между броя на забременелите малолетни и случаите на сексуални престъпления срещу деца. В 81-милионна Турция само през 2017 година са били издадени 35 896 присъди за такива престъпления.
Според турския закон, пълнолетието настъпва на 18 години. Под тази възраст не може да има съгласие за сексуална активност, а сексуалните действия с непълнолетни или малолетни водят до наказателно преследване. Брак може да се сключва след навършване на 18 години, а по изключение и между 17 и 18-годишна възраст, но само със съгласието на родителите или настойниците. Независимо от това неформалното брачно съжителство с религиозна благословия е широко разпространено явление. Броят на такива „бракове" (кога доброволни, кога принудителни) трудно може да се установи, защото те са много разпространени, особено в селските региони. Официална информация за тях се появява единствено когато непълнолетната или малолетната „булка" забременее и се регистрира в здравно заведение.
От тези регистрации се разбира, че през 2016 година в Турция са родили 234 момичета на възраст под 15 години и 16 396 момичета на възраст между 15 и 17. Действителният брой вероятно е много по-висок.
"Трябва да оценяваме ситуацията и отвъд числата - от социологическа, културна и правна гледна точка", казва активистката Хилал Есмер от Асоциацията за борба срещу сексуалното насилие. Според нея съсредоточаването единствено върху числата възпрепятства обществения дебат, в който да се включат и въпроси, свързани с правата на детето, с принудителните бракове и с легитимността на ранните бракове по взаимно съгласие. "Ако искаме да ограничим детските бременности, най-напред трябва да гарантираме на децата полагащите им се права - и особено това, че не са собственост на родителите си", казва Есмер.
Емрах Шахин припомня, че ранните бракове са втъкани в идеологическите и религиозните нагласи на обществото. "За да се прекрати практиката на детските бракове и детските бременности, в обществото трябва да има консенсус, че всяко човешко същество под 18 години е дете, а децата не могат да сключват брак. Правителството също трябва да демонстрира силна воля в това отношение", казва Шахин.
Данните от Министерството на правосъдието потвърждават казаното от Шахин: 75% от сексуалните посегателства срещу деца са извършени от хора над 18-годишна възраст. Става дума за хиляди случаи, в които възрастни изнасилват деца или извършват с тях забранени сексуални действия. Според Шахин, тези факти доказват „културната неблагонадеждност" на Турция. По неговите думи, тези случаи се множат, защото никой не ги взима под контрол, а властите често пъти си затварят очите.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Болници Пациенти ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост