NSVOK top banner

Вход

Открит е нов инхибитор на възпалението

inflammationOKМногодисциплинарен екип от изследователи, водени от Каролинска институт в Швеция, са разработили лекарствена молекула против възпаление с нов механизъм на действие. Чрез инхибиране на определен протеин, изследователите успяват да намалят сигналите, които предизвикват възпаление. Изследването е публикувано в списание „Наука” и е направено в сътрудничество с Медицинския клон на Тексаския университет, Университета в Упсала и Стокхолмския университет.

"Разработихме нова лекарствена молекула, която възпрепятства възпалението", казва професор Томас Хелдейй в Катедрата по онкология и патология, Каролинска институт, Швеция, която ръководи проучването с д-р Торкил Вишнес и д-р Арман Казарес-Кьорнер. "Той действа върху протеин, който според нас е общ механизъм за възникването на възпаление в клетките."
Откритието е резултат от многогодишно изследване на групата на Томас Хелейдей за това как ДНК се ремонтира от тялото. Една от целите е борбата с рака чрез насочване на увреждане на ДНК на туморните клетки. Вече бяха съобщени няколко пробиви, които доведоха, наред с другото, до ново лечение на вродения рак на гърдата и яйчниците, използвайки така наречените PARP инхибитори, които са на разположение от няколко години.
При разработването на нова молекула за инхибиране на ензима, който ремонтира кислородните увреждания на ДНК, изследователите открили за тяхна изненада, че също така потискат възпалението. Оказа се, че ензимът OGG1, освен ремонта на ДНК, също предизвиква възпаление.
Инхибиторът блокира освобождаването на възпалителни протеини, като TNF алфа. При проучвания върху мишки с остра белодробна болест, изследователите успели да намалят възпалението.
"Това откритие може да доведе до ново лечение за много сериозни състояния", казва професор Хелейдей. "Сега ще развиваме нашия инхибитор на OGG1 и ще изследваме дали може да доведе до нови лечения за възпалителни заболявания, за да се лекуват или облекчат заболявания като сепсис, ХОББ и тежка астма".

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Иновации