NSVOK top banner

Вход

Нов подход за ранно откриване на рак чрез кръвни тестове

BLOODTEST200Учените в областта на раковите заболявания са комбинирали "течна биопсия", епигенетични изменения и машинно обучение, за да развият кръвен тест за откриване и класифициране на рака на най-ранните етапи.

Учените, ръководени от главния изследовател д-р Даниел Де Карвальо в Център за рак “Принцеса Маргарет”, са комбинирали "течна биопсия", епигенетични изменения и машинно обучение за разработване на кръвен тест за откриване и класифициране на рака на най-ранните етапи.
Констатациите, публикувани онлайн в "Природа", описват не само начин за откриване на рак, но и обещават, че ще могат да го намерят по-рано, когато се лекува по-лесно и дълго преди симптомите да се появят, казва д-р Де Карвальо, старши научен сътрудник в раковия център на Университетската здравна мрежа.
"На този етап сме много развълнувани", казва д-р Де Карвальо. "Основният проблем с рака е как да го открием рано. Това е проблем на" иглата в купа сено "за това как да се установи, че в кръвта, особено в по-ранните етапи, количеството на туморната ДНК в кръвта е минимално. "
Чрез профилиране на епигенетични промени вместо мутации, екипът е могъл да идентифицира хиляди модификации, уникални за всеки тип рак. След това, използвайки подход за големи данни, те прилагат машинно обучение, за да създадат класификатори, способни да идентифицират наличието на ДНК, получена от рак, в кръвните проби и да определят какъв тип рак. Това основно превръща проблема "една игла в купа сено" в по-разумно "хиляди игли в сеновата купа", където компютърът просто трябва да намери няколко игли, за да определи коя кутия има игли.

Учените са проследили произхода и вида на рака чрез сравняване на 300 туморни проби от седем болестни места (бял дроб, панкреас, колоректален карцином, гърда, левкемия, пикочен мехур и бъбреци) и проби от здрави донори с анализ на кръвна ДНК, плазма. Във всяка проба "плаващата" плазмена ДНК съответства на туморната ДНК. Оттогава екипът разшири изследването и сега профилира и успешно съчетава повече от 700 туморни и кръвни проби от повече видове рак.

Отвъд лабораторията, следващите стъпки за по-нататъшно утвърждаване на този подход включват анализ на данни от изследванията за здравословно състояние на населението, които вече са започнали в няколко страни, където кръвните проби са събрани от месеци до години преди диагностицирането на рака. Тогава подходът трябва да бъде окончателно валидиран в проспективни проучвания за скрининг на рака.
Д-р Де Карвальо е обучен имунолог (университет в Сао Пауло, Бразилия) с постдокторско обучение по епигеномика на рака (Университета на Южна Калифорния, САЩ), чиито изследвания се фокусират върху епигенетиката на рака. Участва в канадския катедра "Изследване на епигенетиката и епигенетичната терапия" и е доцент по епигенетика на рака, катедра "Медицинска биофизика", университет в Торонто.
Изследването е подкрепено от Университета в Торонто, Канадските институти по здравни изследвания, Канадското общество по рака, Института за изследване на рака в Онтарио през провинция Онтарио и Фондация "Принцеса Маргарет".

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология Иновации