NSVOK top banner

Вход

Д-р Ненков: Донорите са намалели, защото близките нямат достатъчно доверие на лекарите (видео)

nenkov miroslavУ нас има готови екипи, които да могат да започнат белодробни трансплантации, но недостатъчността на донори ги поставя в ситуация, в която няма да могат да правят често тези операции и да натрупат опит. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Мирослав Ненков, анестезиолог във ВМА, и доскорошен координатор по донорство.
„Когато Министерство на здравеопазването избере конкретните здравни заведения, това ще бъде стратегия за следващите 15 години. Не смятам, че има само един център, който може да поеме трансплантациите на бял дроб“, категоричен е д-р Ненков.

„Смесен екип от болниците ВМА и "Света Екатерина" може да тръгне да работи през следващите 3-4 години, но това няма как да стане сега веднага“, счита той.
Според него има сериозни проблеми с координаторите по донорство. Докато в развитите страни в Западна Европа има цял екип, който работи по донорските ситуации - медицинска сестра координира работата между екипите, анестезиолог поема донора, а семейният лекар и психолог говорят с близките, в България всичко това се прави от един човек.
„Който междувременно е след нощна, преди дневна, защото не се знае кога ще има донорска ситуация“, допълни д-р Ненков.
Той коментира и въпроса с консултантите по донорство от държави извън ЕС.
„Лекар извън ЕС в България трябва да получи изрично разрешение от здравните власти. С кого ще сътрудничим - Турция, Индонезия, Йемен или Западна Европа ще реши политическото ръководство на Министерство на здравеопазването, което очевидно иска да промени нещо“, коза д-р Ненков.
Той е категоричен, че смяната на ръководни кадри е унищожителна в системата, но донорите не са намалели заради новия директор на Агенцията по трансплантациите, а защото близките на донорите нямат достатъчно доверие на лекарите.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост